Hóból állítanának elő elektromos áramot

ho-elektromos-aram

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ma már számos megújuló energiaforrást ismerünk és hasznosítunk, de a lista a jövőben eggyel bővülhet, Japánban ugyanis azzal kísérleteznek, hogyan lehet a hóból elektromos áramot előállítani.

Aomori egy csodálatos, fenyvesekkel körülvett város Japánban, Tokiótól mintegy 700 kilométerre északra. A település arról ismert, hogy ez a világ leghavasabb helye, évente nagyjából 7-8 méter hó hullik itt. Tavaly olyan sok esett, hogy a helyi hatóságok nagyjából 17 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek arra, hogy eltakarítsák az épületekről és az utakról, és a tengerhez szállítsák.

Igen, ez a japán megoldás a hóeltakarításra: a tengerbe dobják a havat. Bármennyire is jónak hangzik, a folyamat idő-, erőforrás- és költségigénye hatalmas. Éppen ezért egy helyi startup, a Forte összefogott a tokiói University of Electro-Communications kutatóival, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Így született az ötlet - amelyet egyébként már tesztelnek is -, hogy elektromos áramot állítsanak elő a hóból. Az eredményekről az Interesting Engineering számolt be.

Hó, levegő és turbina - mindössze erre volt szükség

A kísérlethez, amely egy elhagyott iskola úszómedencéjében zajlott, sok hóra, levegőre és egy turbinára volt szükségük a japán kutatóknak. Az alapelv a következő: az épületen kívüli levegő melegebb, mint a havat körülvevő légréteg, és ez a hőmérsékletkülönbség felhasználható a turbina beindításához.

A hideg és a meleg levegőt hőszigetelt csöveken juttatták el turbina hűtőfolyadékához. A hőmérsékletkülönbség hatására konvekciós mozgás jött létre létre, ami beindította a turbinát, így az elektromos áramot generált. A kutatók szerint egy ilyen berendezés hatékonysága eléri a naperőművekét.

Megvan benne a felfelé skálázhatóság ígérete

A japán kutatáshoz hasonlóra korábban is volt már példa: 2019-ben a Los angelesi Kaliforniai Egyetemen fejlesztettek egy olyan eszközt, amely a hulló hóból állít elő elektromosságot. Az azonban csak kis fogyasztókat tudott ellátni árammal. Ezen kívül is voltak még hasonló tanulmányok, de a mostani próbálkozásig egyik sem kecsegetett a felfelé skálázhatóság ígéretével.