Hidrogénelőállító üzemet adtak át Magyarországon

hidrogen-technologia-kadarkut-üzem

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Átadták Magyarország első hidrogénelőállító üzemét. Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint ezzel új korszak kezdődött a magyar energia- és hidrogéngazdaság történetében és fejlesztésében.

Hidrogénelőállító üzemet adták át kedden Kardonkúton az Akvamarin program keretében. Ez volt az első lépés afelé, hogy a hidrogéntechnológia és a hidrogénipar valóban teret nyerjen Magyarországon - olvasható a kormany.hu beszámolójában.

Kétféle hasznosítás is elképzelhető

A beruházás során a Magyar Földgáztároló Zrt. 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló - vízbontó - rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál négy egyetemmel és egy kutatóintézettel együttműködve. Új infrastruktúrát tehát nem építettek ki, az itt lévő földgáztárolót kellett átalakítani a projekthez. A hidrogént egyelőre kis mennyiségben, óránként 400 köbmétert tudnak termelni.

- Egy elektrolizáló egység segítségével, villamos áramot használva a vezetékes vizet hidrogénre és oxigénre bontjuk, a hidrogént nyomásnövelés után tároljuk - magyarázta Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója. - Kétféle hasznosítási lehetőség adódik: nyersanyagként, tartálykocsiban értékesíteni a hidrogént; vagy a gáztüzelésű kompresszorokkal földgázhoz keverve felhasználni.

Kiválthatja az akkumulátoros napenergia-tárolást

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az átadón arról beszélt, hogy jelenleg 4750 megawattnyi naperőmű üzemel Magyarországon, ebből 2900 megawatt az ipari, 1700 a háztartási méretű napelemekből származik. A napelemes kapacitás a következő években tovább fog nőni, 2030-ra várhatóan 10 gigawatt lesz. Ugyanakkor az ország átlagos áramfogyasztása 6000-6500 megawatt, ezért a megtermelt többletáramot tárolni kell akkumulátorban vagy más formában.

- Jelenleg Magyarországon 25 megawattnyi ipari méretű akkumulátor van, így minden lehetőség fontos, amely kiváltja az akkumulátoros tárolást, ilyen például a hidrogéntechnológia - húzta alá Lantos Csaba.

További két, kelet-magyarországi helyszínen épül három kombinált ciklusú, gázturbinás erőművi blokkot 1600 megawatt összteljesítménnyel. Ahogy a miniszter fogalmazott, erre azért is szükség van, mert bár becslések szerint Magyarország primer összenergia-felhasználása a következő évtizedekben inkább csökkenni fog, de a szerkezete átalakul. Jelenleg a teljes energiafelhasználás körülbelül 20 százalékát teszi ki az áramfogyasztás, ez 50 százalékra nőhet.