Hatalmas BOOM előtt áll a hazai napenergia-ipar

hatalmas-boom-elott-all-a-hazai-napenergia-ipar

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Szinte felfoghatatlan, hogy 2018-ban még „csak” 700 MW beépített napelem-kapacitás volt Magyarországon, ami 2022-2023-ra már elérheti a 3000 MW-ot, 2030-ra pedig tervezetten a 6645 MW-os összteljesítményt. Vagyis 12 év leforgása alatt szinte megtízszereződik a napelemes rendszerek összkapacitása hazánkban. Ez lenne a Nemzeti Energia és Klímaterv egyik kitűzött célja a jövőre nézve.

AZ ENERGIASTRATÉGIA FŐBB CÉLKITŰZÉSEI

A napelemes kapacitások növelése mellett további célként került rögzítésre, hogy Magyarország energiafelhasználása 2030-ban ne haladja meg a 2005-ös állapotot. E célkitűzés eléréséhez a tervezett energiahatékonysági intézkedések fognak hozzájárulni azáltal, hogy nagyjából 8-10%-kal csökkentik majd az általános energiafelhasználás mértékét. Még a korábban kihirdetett Energiastratégia kapcsán hozott kormányhatározatból kiderült, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) tekintetében az 1990. évi értékhez képest 2030-ra legalább 40%-os csökkentést, a megújuló energiaforrások használata esetében 20%-os felhasználási részarányt tűztek ki.   Szakértői előrejelzések szerint a szakpolitikai intézkedések eredményeként 2030-ra a megújuló alapú villamosenergia-termelő egységek beépített teljesítménye átlépi a 4600 MW-ot, amelyből 4000 MW-ot a napelemes rendszerek tesznek majd ki. Ezzel pedig az alternatív energiatermeléssel 2030-ban várhatóan több mint 6500 GWh-nyi energia kerül előállításra. Ennek a mennyiségnek körülbelül 70%-át napelemek biztosítják majd. 

Image removed.

A KLÍMACÉLOK FÓKUSZÁBAN A NAPELEMES RENDSZEREK

A fentiekből is már leszűrhető, hogy az Energiastratégiában igen hangsúlyos szerepet kapnak a napelemes rendszerek. A technológia teljesítményre vetített költségeinek folyamatos csökkenése, a támogatási lehetőségek megszaporodása pedig biztosítékot jelenthet a célok megvalósítására. Bár 2020-ban több napelemes rendszer kialakítását támogató pályázati lehetőség is megszűnt, lakossági (MFB) és céges (GINOP) részről nem kell aggódni. A 2021-es év újabb kedvező lehetőségekkel indult: Otthonfelújítási Támogatás, GINOP-Plusz felhívások. Sőt az Innovációs és Technológiai Minisztérium már most bejelentette, hogy további lehetőségek is lesznek az év folyamán a vállalkozások és a háztartások számára. Szóval kijelenthető, hogy most indul a nagy „BOOM” a napelemes piacon!

Tags