A Föld mélyéről érkezik a hő a cornwalli üvegházakba

geoterfmikus-eromu-cornwall-futes

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A geotermikus energiatermelés fontos szerepet játszhat abban, hogy az Egyesült Királyság 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást. A cél elérését a napokban átadott új geotermikus erőmű segíti.

Megkezdte működését az Egyesült Királyság új geotermikus erőműve Cornwallban az Eden Projekt részeként. A szigetországban 37 éve nem valósult meg hasonló projekt, pedig kutatások szerint geotermikus megoldások az energiaszámlákat nagyjából 50 százalékkal, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 80 százalékkal csökkenthetik - írja az Interesting Engineering.

A mintegy 24 millió fontba kerülő beruházást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Cornwall Megyei Tanács finanszírozta. A geotermikus kút öt kilométeres mélységig hatol a föld belsejébe, és a rendszer a számítások szerint 1,4 MW energiát fog termelni.

- Sok tekintet szegeződik most az erőműre, teljesen jogosan - mondta Jon Gluyas professzor, a Durham Energy Institute ügyvezető igazgatója. - Meg fogjuk mutatni, hogy a geotermikus erőmű képes alacsony szén-dioxid kibocsátás mellett elegendő hőt termelni a régió fogyasztói számára.

A létesítmény akár 200°C-os vizet is használhat majd a közeli üvegházak és a mesterségesen kialakított esőerdő biomok fűtésére. Az erőmű potenciáljának felmérése után pedig kiderül, hogyan lehet még hasznosítani a Föld hőjét.