Fából készülhetnek a jövő turbinái

szelturbina-fa-svedorszag

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Fából készült erőművekkel lehet még zöldebb a szélenergia hasznosítása. A fejlesztés nemcsak az iparág szénlábnyomát csökkentené, de a hatékonyságát is növelné.

Fából készült szélturbinákat telepítene a jövőben szárazföldi szélfarmjaira Svédország egyik legnagyobb, megújuló energiával foglalkozó cége, az RWE Renewables. Ezzel szeretnék még tovább csökkenteni szénlábnyomukat, ugyanakkor növelni a hatékonyságukat. Tervük megvalósítása érdekében a Modvion nevű céggel kötöttek partnerséget.

Könnyebb, magasabb, hatékonyabb és még olcsóbb is

- A laminált faanyagból készült szélerőművekben hatalmas potenciál rejlik - mondta Lars Borisson, az RWE egyik vezetője. - Az acél és beton környezet- és éghajlatbarát alapanyaggal való helyettesítése csökkenti a megújuló energiatermelés költségeit.

A rétegzett fa súlyához képest teherbíróbb, mint az acél, így könnyebb és magasabb szélturbinák építhetők használatával. Különálló modulokból épülnek majd fel, így szállításuk egyszerűen, útlezárás és hosszas engedélyeztetési eljárás nélkül megoldható.

- Célunk, hogy még fenntarthatóbban működjünk - magyarázta Borisson. - A fából készült szélturbinák fontos szerepet játszhatnak abban, hogy az iparág, így a mi cégünk is, szén-dioxid-semlegessé váljon.

szelturbina-fa-svedorszag
A társadalmi megítélése is pozitív a fából készült toronynak

A svéd RISE kutatóintézet elemzése szerint a fából készült szerkezet előállítása 90 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint egy azonos magasságú acéltoronyé. Ráadásul a fejlesztés társadalmi megítélése is jó, egy felmérés ugyanis rámutatott, hogy Svédországban 10 emberből 4 még inkább pozitívabban viszonyulna a szélenergiához, ha a tornyok fából készülnének.

A Modvion az első, kereskedelmi célú turbináját 2023-ban telepíti. A 2 MW teljesítményre képes szerkezet 150 méter magas lesz. Ezt követően pedig egy 6 MW-os szélturbina építését tervezik.