Az IKEA-nak már pozitív az energiamérlege

ikea-napelem

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk több multicég alternatív energiatermelésben tett vállalásairól, többek közt az IKEA által kitűzött célokról is. A bútoróriás viszont a kijelölt határidő előtt teljesítette vállalásait. Arról, hogy mindezt a vállalat miként tudta megvalósítani a következő cikk számol be:

MI IS VOLT AZ IKEA VÁLLALÁSA?

A bútorkereskedelemmel és háztartási kiegészítők forgalmazásával foglalkozó nagyvállalat néhány évvel ezelőtt vállalta, hogy a hálózatához tartozó ingatlanállomány energiaszükségletét közvetve tisztán megújuló energiaforrások felhasználásával állítja elő a 2020-as év végéig. Ezt a célt pedig már 2019 év végére sikerült teljesíteni, sőt túl is szárnyalta azt! Image removed.

AZ IKEA EREDMÉNYEI

Az IKEA üzletlánc legtöbb áruházát az Ingka Group birtokolja. A vállalat a csoport 367 db üzletét, 23 db bemutatóteremét és 44 bevásárlóközpontját üzemelteti 30 országban. Az alternatív energiatermelési beruházásokra az Ingka Csoport 2,5 milliárd eurót költött, melyből szélerőműparkokat, tetőtéri napelemes rendszereket és szabadföldi napelemparkokat hozott létre, vagy vásárolt meg. Az eddigi két legnagyobb befektetést egy amerikai szélerőműpark 2014-ben történő megvásárlása (300 millió dollár), illetve a Németország partvidék mentén található szélturbinák egy részében megvalósult részesedés megszerzése (200 millió euró) jelentette. Az IKEA számításai szerint a megújuló energiatermelése immáron több mint 1,7 gigawatt (GW) összteljesítménnyel bír, melyet 14 országban 534 db szélturbina és 700.000 napelemmel állít elő.

A VÁLLALAT TOVÁBBI CÉLKITŰZÉSEI

A megújuló energiába történő befektetéseket a vállalat a jövőben is folytatja. Az IKEA legfrissebb bejelentése alapján az elkövetkezendő hónapokban 49%-os részesedést kíván szerezni két USA-ban található naperőműben, amelyek 2020 év elején kezdik meg a működést. A megújuló energiába való befektetés a nagyvállalat számára nem csak környezetvédelmi, hanem üzleti érdek is. A cég vezetése úgy látja, hogy a szélturbinákba és a napenergiaparkokba történő beruházások nagyon kedvezőek és rövid távon megtérülnek. Az IKEA további célként határozta meg, hogy 2025-ig a teljes globális hálózatukra kiterjesztik a lakosság számára is elérhető napelemek értékesítését, ami egyenlőre csak 7 ország üzleteiben elérhető. Ezzel is ösztönözni szeretné a vállalat a lakosságot is a jövő energiatermelésének karbonsemlegessé tételében.