Visszaválthatók lesznek hazánkban is a PET-palackok

Az italcsomagolások kötelező visszaváltásával csökkenthető a hulladék mennyisége

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Kötelezően visszaválthatók lesznek az eldobható italcsomagolások 2024. január elsejétől - Palkovics László technológiai és innovációs miniszter ezt ígérte a Greenpeace-nek küldött válaszlevelében. A zöldszervezet üdvözli a lépést, de ennél jóval ambiciózusabb célkitűzéseket vár.

A Greenpeace Magyarország 2022. július elsején adta át Palkovics Lászlónak azt a petíciót, amelyben 55 ezren kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására. A petíció mellett a szervezet kérdéseit is leküldte a témával kapcsolatban a miniszternek, amelyekre most választ kaptak.

A kormány már dolgozik a betétdíj-bevezetés szabályain

Levelében Palkovics László azt írja, hogy a kötelező visszaváltási rendszer hatályba lépési dátuma 2024. január elseje, a betétdíj-bevezetés szabályain már dolgoznak. A szervezet reakciója szerint az, hogy van céldátum az üveg- és PET-palackok, valamint az alumínium dobozok betétdíjas rendszerének bevezetésére, üdvözlendő és régóta várt lépés. Az intézkedéstől azt várják, hogy jelentősen növelni fogja az újrahasznosítás arányát, és ezzel csökkenni fog a keletkező csomagolási hulladék mennyisége. 

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az érdemi hulladékcsökkentéshez nem elég, hogy visszagyűjtik a kiürült italcsomagolásokat, és a gyártók növelik az újrahasznosított összetevők arányát a palackjaikban. A Greenpeace úgy véli, a valódi körforgásos gazdaságra való átálláshoz a mostani intézkedéseknél jóval többre van szükség: az italcsomagolások nagy részét újra kell tölteni. Éppen ezért továbbra is azt szeretnék elérni, hogy a kiürült palackok, dobozok visszagyűjtése mellett a kormány hozzon olyan intézkedéseket is, amelyekkel eléri, hogy az italcsomagolások legalább 70%-a újratölthető lesz legkésőbb 2026-ra. 

Rosszak az újrahasznosítási arányok

A Greenpeace számításai szerint Magyarországon évente legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba, aminek 70%-át soha nem hasznosítják újra. A drága, valamint nagy energia- és nyersanyagigényű aludobozoknál is hasonlóan rosszak az arányok.

(Forrás: greenpeace.org)