Videó mutatja, hogyan tisztítják meg az óceánt a műanyag hulladéktól

A nagy csendes-óceáni szemétsziget felszámolását tervezi a szervezet

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Az óceáni szemétszigetek felszámolást tűzte ki célul az Ocean Cleanup nevű szervezet. Igaz, ez hatalmas feladat, de munkájukat azóta is rendületlenül végzik, a technikát folyamatosan fejlesztik. Legújabb terveiket most egy látványos videón mutatták be.

Komoly feladatot vettek kezükbe 2013-ban az Ocean Cleanup szervezet tagjai, hiszen nem kisebb célt tűztek ki, mint hogy begyűjtsék az óceánokban úszó, hatalmas mennyiségű műanyag hulladékot. Több próbálkozást tettek már például nagy csendes-óceáni szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) felszámolására, tavaly egy nagy részét sikerült is lehalászniuk. Most pedig egy olyan rendszer fejlesztésén dolgoznak, amellyel akár az egész sziget eltüntethető.

Jelenleg a System 002 nevű gyűjtőrendszert alkalmazzák, de már dolgoznak egy ennél nagyobb System 003-nak elnevezett rendszeren. A hajók által vontatott U-alakú háló 2,5 kilométer hosszan és 4 méteres mélységig fog elterülni az óceánon. A műanyag hulladékot egy gyűjtőzsákba terelik a hálók, majd a szervezet hajói a partra szállítják újrahasznosítás céljából.

A nagyobb rendszertől az Ocean Cleanup azt várja, hogy a tisztítás hatékonyabb, környezetkímélőbb és nem utolsósorban olcsóbb lesz. A számítások szerint 10 ilyen szerkezetre lenne szükség, hogy a teljes szemétszigetet felszámolják - ez 100 ezer tonna műanyag összegyűjtését jelenti.

Az alábbi videó jól szemlélteti a probléma nagyságát, és azt, hogy az Ocean Cleanup hogyan próbálja ezt megoldani:

(Forrás: newatlas.com)