Videó mutatja, hogyan tisztítják meg az óceánt a műanyag hulladéktól

a-nagy-csendes-oceani-szemetsziget-felszamolasat-tervezi-a-szervezet

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Az óceáni szemétszigetek felszámolást tűzte ki célul az Ocean Cleanup nevű szervezet. Igaz, ez hatalmas feladat, de munkájukat azóta is rendületlenül végzik, a technikát folyamatosan fejlesztik. Legújabb terveiket most egy látványos videón mutatták be.

Komoly feladatot vettek kezükbe 2013-ban az Ocean Cleanup szervezet tagjai, hiszen nem kisebb célt tűztek ki, mint hogy begyűjtsék az óceánokban úszó, hatalmas mennyiségű műanyag hulladékot. Több próbálkozást tettek már például nagy csendes-óceáni szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) felszámolására, tavaly egy nagy részét sikerült is lehalászniuk. Most pedig egy olyan rendszer fejlesztésén dolgoznak, amellyel akár az egész sziget eltüntethető.

Jelenleg a System 002 nevű gyűjtőrendszert alkalmazzák, de már dolgoznak egy ennél nagyobb System 003-nak elnevezett rendszeren. A hajók által vontatott U-alakú háló 2,5 kilométer hosszan és 4 méteres mélységig fog elterülni az óceánon. A műanyag hulladékot egy gyűjtőzsákba terelik a hálók, majd a szervezet hajói a partra szállítják újrahasznosítás céljából.

A nagyobb rendszertől az Ocean Cleanup azt várja, hogy a tisztítás hatékonyabb, környezetkímélőbb és nem utolsósorban olcsóbb lesz. A számítások szerint 10 ilyen szerkezetre lenne szükség, hogy a teljes szemétszigetet felszámolják - ez 100 ezer tonna műanyag összegyűjtését jelenti.

Az alábbi videó jól szemlélteti a probléma nagyságát, és azt, hogy az Ocean Cleanup hogyan próbálja ezt megoldani:

(Forrás: newatlas.com)