Újabb városban vetnek véget a lufieregetésnek

lufi-tilalom-kalifornia

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az óceánok műanyagszennyezése egyre aggasztóbb mértéket ölt, ennek visszaszorítására egy kaliforniai város 2024-től betiltja a nyilvános eseményeken a léggömbök árusítását és eregetését.

Akár 500 dolláros - nagyjából 176 ezer forintnak megfelelő - pénzbírságot kaphat 2024-től az, aki a Los Angelestől mintegy 80 kilométerre fekvő Laguna Beachen egy tengerparti buli közben vagy egy városi rendezvényen léggömböt árul vagy ereget. Azok a vállalkozások, akik ismételten megszegik a szabályokat, akár vállalkozói engedélyüket is elveszíthetik - írja a Smithsonian Magazine.

A tengerparti városban a szabályozással lufik okozta hatalmas környezeti problémát próbálják enyhíteni. Az eleresztett léggömbök ugyanis az óceán fölé sodródhatnak, majd darabjaik a vízbe esnek, amiket a madarak és a tengeri élőlények összetévesztenek a táplálékkal. A lenyelt lufimaradványok az állatok halálát okozhatják, ahogy az is, ha a zsinórba belegabalyodnak.

Erdőtűzhöz is vezethet egy elszabadult léggömb

A léggömbök veszélyt jelentenek az emberi társadalomra is, legfőképp a fémes, fóliaszerű bevonattal rendelkező mylar-léggömbök. Ezek az elektromos vezetékekbe gabalyodva áramkimaradást okozhatnak, de akár erdőtüzekhez is vezethetnek.

Vagyis még mindig az a "legjobb", ha a lufik szemétként végzik, mert akkor legalább össze lehet gyűjteni a maradványokat. A lebomlásukra azonban nem érdemes várni, a leggyakrabban használt anyagok bomlása is több évtizedbe telik, míg a mylar-léggömbök jóformán örökre velünk maradnak.

Hasonló szabályozás már több városban érvényes

Nem Laguna Beach az első, ahol ilyen szabályozást vezettek be a környezet védelme érdekében. Hasonló irányelvek érvényesek többek között Manhattan Beachen, Nantucketban, East Hamptonban és Jacksonville-ben. Kalifornia államban pedig 2027-től csak olyan léggömb árusítható, amelynek anyaga elektromosan nem vezető. Ezzel az intézkedéssel az erdőtüzek számát szeretnék csökkenteni.