Új alapokon az „újrapapír”: az egyszeri használat 228-szor környezetkímélőbb?

paper-cimlap

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Egy friss kutatás szerint az egyszer használt papír sokkal kevésbé szennyezi a környezetet, mint az eddig gondolt „újrapapírozás”. A Ramboll független tanácsadó által végzett teljes életciklus-értékelés (LCA) megkérdőjelezi azt az általános nézetet, hogy az újrafelhasználható papírcsomagolások kisebb környezeti hatásokkal járnak.

A tavaly őszi tanulmány frissített adatai egyértelműen megerősítik az egyszer használatos papíralapú csomagolás előnyeit a többszörös felhasználású rendszerekhez képest. Az European Paper Packaging Alliance (EPPA) felkérésére Ramboll, az Európai Bizottság független dán tanácsadója készített egy  életciklus-értékelést (LCA) annak érdekében, hogy átfogó képet kapjanak az európai gyorséttermekben használt étel- és italtartályok általános környezeti teljesítményéről. A vizsgálat a gyorséttermekben használt eldobható és újrafelhasználható élelmiszer- és italtartályok általános környezeti teljesítményét mérte össze.

Egy termék környezetre gyakorolt ​​átfogó hatásainak összehasonlításakor figyelembe veszik az életciklusában szerepet játszó összes tényezőt. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a többcélú rendszereknek kisebb a környezetterhelése, mivel ezek többször is használhatók, könnyen megfeledkezünk néhány fontos tényezőről, amelyek nagyobb negatív környezeti hatásokat eredményezhetnek – mindenekelőtt az e tárgyak mosásából és szárításából eredőeket. A tanulmány e téren azt mutatja, hogy a többszörös felhasználású rendszerek környezetre gyakorolt ​​hatása jelentősen meghaladja az egyszeri használatét.

paper-belso

Utóbbiak, amelyek életciklusuk során lényegesen kevesebb energiát használnak fel, „nagyon jelentős” környezeti előnyöket eredményeznek a releváns környezetvédelmi kategóriák közül 6-ban.

A jelentésből kiderül, hogy az újrafelhasználható evőeszközök 2,8-szor több CO2-egyenérték kibocsátást termelnek, mint a papír alapú egyszer használatos rendszer, 3,4-szer több édesvizet fogyasztanak, 2,2-szer több finomszemcsét termelnek, 3,4-szeresére növelik a fosszilis és fémforrások kimerülését, és 1,7-szeresére a föld savasodását.

Nagyobb távlatban, ha a vizsgált többcélú rendszert Európa-szerte bevezetnék, annak környezeti hatásai egyenértékűek lennének azzal, mintha évente 1 millió benzines autóval kevesebben járnának Európa útjain, és egy 750 000 lakosú város édesvízszükségletének felelne meg. Figyelembe véve, hogy a kontinensen is egyre gyakoribb a vízhiány, és a szén-dioxid-kibocsátást drámaian csökkenteni kell, egyértelmű, hogy a környezetbarátabb megoldást kell választani.

Az egyszer használatos papír alapú élelmiszer-csomagolás életciklusa végén tovább differenciálódik. A polipropilénnel vagy a hagyományos üveg-, fém- és kerámia többcélú rendszerekkel ellentétben az egyszer használatos papíralapú termékek teljes mértékben újrahasznosíthatók. Ez pedig kulcsfontosságú, mivel relatív előnyei jelentősen megnőnek, ahogy az éttermekben az újrahasznosítási arány nő a Ramboll-tanulmány 30%-os alapértékéhez képest. Csak édesvízhasználatban a papíralapú cikkek újrahasznosítási arányának 70%-ra növelése 3,4-ről 228-szorosára növeli a papírtermékek előnyét.

(Forrás: recyclingmagazine.com)