Tényleg lebomlanak a lebomló zacskók?

lebomlo-zacsko-muanyag-kiserlet

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Elérkezett az első mérföldkőhöz a Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség közös kezdeményezése. A két szervezet azt vizsgálja, hogy a lebomlóként kínált műanyag zacskók valóban lebomlanak-e, és ha igen, mennyi idő alatt.

Több áruházban is kaphatók már lebomlóként kínált műanyag zacskók. A Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség arra volt kíváncsi, hogy ezek valóban lebomlanak-e. Ennek kiderítése érdekében április 21-én a Humusz komposztálójában elhelyezték a különböző, hazai üzletekből beszerzett, “otthoni komposztálásra alkalmas” jelöléssel ellátott zacskókat. A Greenpeace sajtóközleményében most azt részletezte, hogy a projekt indulása óta eltelt 45 napban mi történt a zacskókkal.

- Másfél hónappal a kísérlet kezdete után azt tapasztaltuk, hogy ennyi idő alatt az otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskók döntő része nem bomlott le, a lebomlási folyamat viszont egyértelműen megkezdődött - hangsúlyozta Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője. -  A vastagabb zacskón még kivehető maradt a vonalkód, a logó, de már az is foszladozott, könnyen szakadt.

lebomlo-zacsko-muanyag-kiserlet

A zacskók most visszakerültek a komposztba, ezután a két szervezet a projekt indulásához képest 3,6, illetve 12 hónap után fogják újra megvizsgálni, mi történik velük.

Lebomló helyett az újrahasználható lenne a megoldás?

Magyarországon 2021-ben lépett életbe a rendelet, amely részben tiltja, illetve jelentősen megadóztatja a műanyag zacskók forgalmazását. A rendelet kiterjed a lebomló zacskókra is, ám azokra körülbelül negyedakkora környezetvédelmi termékdíjat határoztak meg, mint a hagyományos, műanyagból készült alternatívákra.

- A zöldszervezetek már eddig is többször felhívták a döntéshozók és cégek figyelmét, hogy a lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a hulladékválságra - mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője. - Az eldobható csomagolóanyagokat nem más eldobható, hanem többször használható csomagolóanyagokkal kell kiváltani.