A tavak is tele vannak apró műanyag darabokkal

to-muanyag-szennyezes-hulladek

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A tengerekben és óceánokban felhalmozódó mikroműanyagokkal kapcsolatban már számtalan kutatás született, de most egy nemzetközi kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogy a tavak mennyire szennyezettek.

A mikroműanyagok - az 5 milliméternél kisebb műanyag darabok - szinte már mindenhol ott vannak: az óceánokban, a levegőben, az élelmiszerekben és az ivóvízben. A tavakban és víztározókban szintén kimutathatók, de csak most készült el az első globális és sztenderdizált kutatás a szennyezés mértékéről. Egy nemzetközi kutatócsoport összesen 23 ország 38 tavából vett mintát a vizsgálathoz, az eredmények pedig igen elkeserítők. A Nature című szakfolyóiratban megjelent tanulmányt a Greenfo foglalta össze.

Minden tóban ott van a műanyag

A vizsgálatban részt vevő tavakat úgy választották, hogy azok a legnagyobb változatosságot mutassák mind hidromorfológiai, mind az egyéb, antropogén tényezők tekintetében, valamint földrajzilag is szétszórtan helyezkedjenek el.

Az elemzés során kiderült, hogy a vízmintákban lévő műanyag részecskék mintegy 94 százaléka mikroműanyag, és azoknak is nagy része poliészter, polipropilén és polietilén. Két típus pedig különösen kitett a szennyezésnek: a sűrűn lakott vidékek tavai, valamint a nagy kiterjedésű, hosszú vízvisszatartási idővel rendelkező tavak.

A kutatás szerint a Luganói-tó (Svájc), a Lago Maggiore (Olaszország) és a Tahoe-tó (Egyesült Államok) szennyezettebb, mint a legszennyezettebbnek számító szubtrópusi óceáni áramlatok. A műanyag darabkák ráadásul már az emberi tevékenységtől látszólag elzárt vizekben is megtalálhatók.