Sikeresen ösztönzik a lakosságot az elektronikai cikkek javíttatására

ehulladek-ausztria-tamogatas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A lecserélés helyett az elektronikai hulladékok javíttatására ösztönzik a lakosságot Ausztriában. A program sikeres, már több százezer elektronikai cikket javíttattak meg a tulajdonosok.

Egy éve indult el Ausztriában az a program, amely arra ösztönzi a lakosságot, hogy elektronikai cikkeiket a lecserélés helyett javíttassák meg. A cél, hogy csökkenjen az e-hulladék mennyisége.

A kormány a magánszemélyek részére visszatéríti egy-egy készülék javíttatási költségének a felét, de legfeljebb 200 eurót (nagyjából 75 ezer forintot). A fogyasztók ráadásul minden beváltott javíttatási utalvány után igényelhetnek egy újabbat.

Ahogy a Greenfo írja az osztrák klímavédelmi és energiaügyi minisztérium közlésére hivatkozva: a projekt 2022 áprilisi bevezetése óta több mint 560 ezer elektronikai eszközt javíttattak meg. A sikert jól jelzi, hogy eredetileg 2026-ra várták, hogy elérik a 400 ezres mennyiséget. 

A mobiltelefonok mellett mosogatógépeket, mosógépeket, kávéfőzőket és laptopokat is javíttattak már meg a fogyasztók a program keretében, amelynek költségét az Európai Unió által biztosított helyreállítási alapból fedezi az osztrák kormány.