Rögzített kupakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Coca-Cola

rogzitheto-kupak-coca-cola

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A Coca-Cola Magyarország a Hulladékmentes Világ stratégiájának részeként a palackhoz rögzített kupakokkal látja el italcsomagolásait. Így csökkentenék az elveszített vagy eldobált kupakok mennyiségét, és tennék hatékonyabbá az újrahasznosítást.

A palackhoz rögzített kupakokkal látja el italcsomagolásait a Coca-Cola Magyarország, a termékek 2023 elejétől kerülnek az üzletek polcaira. A csomagolástól elválaszthatatlan új kupakok bevezetése a vállalat Hulladékmentes Világ stratégiájának része, aminek köszönhetően jelentősen csökkenhet az elveszített vagy eldobált, és ezáltal esetenként a természetbe kerülő kupakok mennyisége, és hatékonyabbá válhat az újrahasznosítás.

Kupakkal együtt kerül a palack a szelektív gyűjtőbe

Ahogy a Coca-Cola közleményében olvasható, a palackok és a kupakok kialakítása alapvetően változatlan maradt. Ugyanakkor ezeket immár egy műanyagszálból és egy gyűrűből álló kiegészítő köti össze, így használat után együtt kerülnek a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ezáltal jelentősen csökkenthető a műanyag hulladék mennyisége.

- Arra törekszünk, hogy az italcsomagolás a körforgásos gazdaság része legyen - hangsúlyozta közleményében a vállalat. - Amellett, hogy csökkentjük a csomagolás mennyiségét ott, ahol ez lehetséges, biztosítani akarjuk, hogy vissza is gyűjtsük a csomagolásokat, így azok ne hulladékként végezzék.

Hozzátették, céljuk, hogy 2030-ig az italpalackok 100 százalékának megfelelő mennyiségű hulladék visszagyűjtéséhez járuljanak hozzá. Ennek részeként szeretnék biztosítani, hogy minél több kupak kerüljön vissza és hasznosuljon újra a palackkal együtt a teljes üdítőital termékválasztékukban – azaz ne végezzék a hulladék között.

Egy európai uniós jogszabály egyébként 2024. júliusi határidőt ír elő a gyártók számára a kupakok palackhoz rögzítésére.