A régi gyerekjátékok nem alkalmasak az újrahasznosításra

A műanyag játékokban lévő káros anyagok nehezítik az újrahasznosítást

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A gyerekjátékok gyakran öröklődnek a családban, de meglehet, hogy ez nem olyan jó dolog, ha régebbi gyártásúakról van szó. A Göteborgi Egyetem kutatói ugyanis tüzetesebben megvizsgálták ezeket a játékokat, és 84 százalékukban találtak mérgező anyagokat, amelyek negatív hatással lehetnek a kicsik fejlődésére, illetve a tárgyak későbbi újrahasznosítását is megnehezítik.

A mai, “használjuk, majd kidobjuk” hozzáállás egyértelműen a Földön található erőforrások kimerüléséhez vezet. Éppen ezért 2021-ben az Európai Parlament elfogadta a Körforgásos Gazdaság Cselekvési Tervet (Circular Economy Action Plan), amely a termékek újrahasznosítását, újbóli felhasználását ösztönzi. Kérdés azonban, hogy vajon mindegyik tárgy újrahasznosítható?

A Göteborgi Egyetem kutatói nemrég publikálták tanulmányukat a Journal of Hazardous Materials Advances című szakfolyóiratban, amelyben arra mutattak rá, hogy a régi gyerekjátékok olyan mérgező anyagokat tartalmazhatnak, amelyek negatív hatással lehetnek a gyermekek fejlődésére.

Veszélyes anyagok a régi játékokban

A kutatás során 157 különböző - új és régi - játék összetételét vizsgálták meg a szakemberek. Ebből kiderült, hogy a régebbi gyártású játékok 84 százaléka tartalmaz a ma megengedett határérték feletti mennyiségben káros anyagot - igaz, az újabb játékok 30 százaléka is átlépte a törvényi előírásokat. A kimutatott veszélyes anyagok között a lágyítószerként és égésgátlóként használt ftalátok és rövid láncú klórozott paraffinok voltak a legjellemzőbbek.

- A mérgező anyagok koncentrációja sokkal magasabb volt a korábbi gyártású játékokban - magyarázta az eredményeket Bethanie Carney Almroth, a kutatás vezetője. - Volt olyan labda, amelyben a flatátok mennyisége a játék teljes súlyának 40 százalékát tette ki, ami 400-szor magasabb érték a ma engedélyezettnél.

Megnehezíti az újrahasznosítást

Az Európai Unió 2009-ben hozott rendeletet (Toy Safety Directive) arra vonatkozóan, az egyes kémiai vegyületek milyen mértékben lehetnek jelen a játékokban a gyermekek egészségének védelme érdekében. A jelenlegi szabályozás szerint a flatátok a 0,1 százalékát, a rövid láncú paraffinok pedig a 0,15 százalékát tehetik ki a játékok teljes tömegének.

- A kutatás rámutatott, hogy az újrahasznosítás nem automatikusan jó dolog - hangsúlyozta Daniel Slunge, a Göteborgi Egyetem környezetmérnöke. - A körforgásos gazdaság fejlesztése érdekében szükség van olyan tiltásokra és rendeletekre, amelyek segítségével a veszélyes anyagok eltűnhetnek a műanyag termékekből. Az európai uniós szabályozás egy jó irány, ami valóban csökkenti a játékokban lévő káros anyagok mennyiségét, de az előírás csak az új tárgyakra alkalmazható, a régiekre nem.

 

(Forrás: scienedaily.com)