A neten küzdenek a szeméttenger ellen az Óceán Hősei

a-neten-kuzdenek-a-szemettenger-ellen-az-ocean-hosei

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az OceanHero nevű globális társadalmi vállalkozás egy digitális platformon hívja az embereket a világ minden tájáról, hogy az interneten szörfölve segítsenek finanszírozni az óceánokban úszó műanyagok kitakarítására irányuló munkákat. 

A felhasználók emellett megismerhetik a műanyagoknak az óceánokra és tengeri ökoszisztémákra gyakorolt ​​hatását, valamint azokat a projekteket, amelyek célja a természeti erőforrások megóvása a műanyagszeméttől. A program úgy működik, hogy a felhasználók hozzáadják az OceanHero-t a böngészőjükhöz, így több funkciót is elérhetnek. Köztük egy keresőmotort, amely információkat gyűjt a tengeri élőlényekről, a műanyag óceánba kerüléséről és a kapcsolódó témákról. Közben színes, változó óceáni tájképeket videókat is nézhetnek, amelyek a védett tengeri területekről, például egy tengeri teknősvédő farmról vagy korallbankról készültek. Az óceáni műanyagok visszaszorításában egy játékon keresztül lehet segíteni. A felhasználók „digitális kagylógyűjtést” végeznek, amikor lapokat nyitnak meg, keresnek, vagy óceáni érdekességekre válaszolnak. 

A berlini székhelyű OceanHero minden száz összegyűjtött elektronikus tengeri kincs után egy műanyag palackért fizet. Az a pénz, amely hirdetésekre mutató linkekre kattintással keletkezik, három szervezet javára szolgál: a Plastic Bank, a Waste Free Ocean és a Trash-Waste- Solutions. Utóbbi zéróhulladék-terveket dolgoz ki, és házakat épít műanyag-téglákból. A Waste Free óceántisztításokat szervez, és egy olyan úszóeszközt készített, amely összegyűjti a műanyagot a kikötőkben és a folyótorkolatokban. A Plastic Bank pedig újrahasznosító hálózatokat és gyűjtőközpontokat épít a partok és folyók közelében távoli területeken, ahol nincs hulladékkezelés.

„Szenvedélyesen búvárkodtam, és távoli óceánokon tanultam a műanyagszennyezésről. Dolgoztam egy szoftvercégnél is, és arra gondoltam, hogy a technológiai ismereteimmel az interneten a műanyagszennyezésről taníthatok, miközben forrásokat generálok” – mondja Marvin Burman, az OceanHero társalapítója.

A platform az indulás óta eltelt pár év alatt gyorsan elkapta magát, havi körülbelül 200 000 új felhasználóval. Egy nemrég készült YouTube-videó bemutatja, mit csinál az OceanHero, és hogyan működik a kereső, amelyet eddig 38 millióan nézték meg. A felhasználók általában 18-30 évesek.

Korán rájött, hogy hogyan érhet el értelmes hatást: nem elég, ha megtalálja a módját a szemét eltakarításának. Segítenie kellett abban az embereknek, hogy megértsék, min kell változtatni és miért.

Az OceanHero támogatásban részesülő Plastic Bank újrahasznosító ökoszisztémákat épít ki a part menti közösségekben, és újrafeldolgozza az anyagokat, visszahelyezve azokat a globális gyártási ellátási láncba. A helyi gyűjtők, akik rendes állampolgárok, bónuszt kapnak az általuk összegyűjtött anyagokért, ami segít nekik az alapvető családi szükségletek kifizetésében.

„A Plastic Bankkal együttműködve az OceanHero eddig több mint 80 tonna műanyagot akadályozott meg abban, hogy az óceánba kerüljön; ez több mint 4 millió műanyag palacknak ​​felel meg. Az OceanHero folyamatos támogatásával nemcsak meg tudtuk állítani az óceáni műanyagokat, hanem a családok számára élelmiszerekhez, üzemanyaghoz, iskolai tandíjhoz és egészségbiztosításhoz is hozzáférést tudtunk biztosítani. Bízunk benne, hogy ez a hatás az elkövetkező években növekedni fog” – mondja David Katz, a Plastic Bank alapítója és vezérigazgatója.

Az OceanHero, partnerei és felhasználói együttesen 24 millió óceánhoz kötődő műanyag palack visszaszerzésében segítettek.

(Forrás: waste360.com; címlapfotó: Műanyagszennyezés Labuan Bajo (Flores-sziget) strandján – Getty Images)