A műanyag már kőzeteket alkot

muanyag-hulladek-kozet

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Műanyagból álló kőzetet találtak kutatók egy Brazíliához közeli szigeten, de hasonló képződményt már 2014-ben is leírtak Hawaiiról. A szakemberek szerint ezek egyértelmű bizonyítékai az ember növekvő befolyására a Föld geológiai ciklusaira.

A köznyelvben műanyag-kőzetként emlegetett képződményt először Hawaiin észlelték 2014-ben. A vizsgálatok szerint úgy keletkezett, hogy az emberek által gyújtott tüzekben a műanyag megolvadt, majd egybefonódott a kőzettel. Ahogy a ZMEScience cikkében olvasható, a képződmény valójában nem egy új kőzettípus, hanem egyfajta konglomerátum, hivatalos elnevezéssel plasztiglomerátum.

A partra mosott hulladék keveredett a kőzettel

A közelmúltban kutatók egy újabb hasonló képződményt fedeztek fel Trindade szigetén, a brazil partoktól nagyjából ezer kilométerre. A sziget ad otthont a veszélyeztetett közönséges levesteknősnek (Chelonia mydas), rajtuk kívül csak a brazil haditengerészet tagjai lakják a területet.

muanyag-hulladek-kozet

A részben műanyagból álló kőzeteket a tengerparton fedezték fel. A partra mosott hulladék - amely elsősorban halászhálókból származott - lebomlott, majd keveredett a sziget vulkanikus kőzeteivel, így keletkezett a kőzet.

- Sokat beszélünk az antropocén korról, és ez éppen annak a jele - hangsúlyozta Fernanda Avelar Santos, a Parana Szövetségi Egyetem kutatója a felfedezés kapcsán. Az antropocén egy széles körben használt, de nem hivatalos kifejezés arra a geológiai korra vonatkozóan, amelynek kezdetét az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémáira gyakorolt jelentős és globális hatása határozná meg. - A szennyeződések, a tengerekbe, óceánokba kerülő szemét megőrződik, és a Föld geológiai rekordjának részéve válik.

Mérgező anyagot is tartalmazhat a műanyag

A felfedezés ismét rámutat arra, hogy a műanyagszennyezés milyen komoly problémát jelent. A keletkező hulladék csak kis része hasznosul újra, másik része hulladéklerakóba kerül, de évente mintegy 8 millió tonna az óceánokban végzi, ahol az áramlatok révén a Föld legkülönbözőbb pontjaira eljut. Ezt bizonyítja az is, hogy a műanyag-kőzeteket is több helyszínen találtak.

A brazil kutatók egyelőre nem tudják, hogy ezek milyen hatással vannak a környezetre. Korábbi tanulmányok azonban kimutatták, hogy az elégetett műanyagok nagy koncentrációban tartalmazhatnak olyan mérgező anyagokat, mint például az ólom. A levesteknősök számára ez rendkívül veszélyes lehet.