Megalkották a szemetest, amely maga szelektálja a hulladékot

az-okos-szemetes-magatol-valogatja-szet-a-hulladekot

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Annak ellenére, hogy a szelektív hulladékgyűjtés szinte mindenhol elérhető, a világon a műanyaghulladék mindössze 9 százaléka hasznosul újra. Az okok fejtegetésénél most talán fontosabb, hogyan lehetne javítani az arányon: a magától szelektáló kuka például sokat segíthet.

A világ másik felén, Ausztráliában a napokban tartották a National Science Week nevű rendezvényt, ahol minden a tudományról, az új technológiákról szólt. A program keretében mutatták be a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) és az UTS (University of Technology Sydney) kutatói annak a szemetesnek a prototípusát, amely képes maga szelektálni a hulladékot.

A kuka automatikusan válogatja szét a fém-, az üveg- és a műanyaghulladékot - utóbbit ráadásul még tovább bontja a különböző típusok szerint. A szerkezet erre a beépített érzékelőknek, a mesterséges intelligenciának és az infravörös érzékelőknek köszönhetően képes.

Növeli az újrahasznosítási arányt

Az okos szemetes elsődleges célja, hogy javítson a hulladékok újrahasznosítási arányán, és az iskoláktól kezdve a bevásárlóközpontokon és repülőtereken át a kávézókig gyakorlatilag bárhol lehetne alkalmazni. Az eszköz széleskörű elterjedése segítené a magas minőségű újrahasznosított anyagok előállítását, valamint a körkörös gazdaság kialakítását Ausztráliában.

- Biztosak vagyunk benne, hogy az okos szemetes javítani fog az újrahasznosítási arányon, hiszen a használata rendkívül egyszerű, és garantált, hogy az oda kerülő hulladék valamilyen formában ismét hasznosul - mondta Wei Ni, a CSIRO vezető kutatója.

A tudomány átalakít és inspirál

A CSIRO korábban elindította az Ending Plastic Waste Mission elnevezésű akciót azzal a céllal, hogy 2030-ig 80 százalékkal csökkentsék a műanyaghulladék mennyiségét Ausztráliában.

- Ahhoz, hogy a körkörös gazdaság megvalósuljon és fejlődjön, a tudományos közösségek együttműködésére van szükség - magyarázta Dr. Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója. - Ennek az együttműködésnek az innovációs folyamat minden szakaszán meg kell valósulnia, attól kezdve, hogy megértjük, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a műanyagokat felépítő molekulák, azon keresztül, hogy újragondoljuk, miként lehet ezeket újrahasznosítani, egészen odáig, hogy az új technológiai megoldásokat - mint például ez az okos szemetes - hogyan lehet forgalomba hozni.

Marshall hozzátette, hogy a tudomány képes a gazdaságot egy olyan körforgásos rendszerré alakítani, ami újrahasznosítja a korábban eldobott tárgyakat, ezzel pedig jól fizető munkahelyeket hoz létre, és lendületet ad új technológiák alkalmazásának. Nem utolsósorban pedig inspirálja a fiatalokat azzal, hogy megmutatja, mennyi lehetőségük van.

(Forrás: gizmodo.com.au, manmonthly.com.au)