A Marost is meghódítják a petkalózok

pet-kupa-tisza-maros

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Új vizekre evez a PET Kupa, idén először a Maros magyarországi szakaszát is meg szeretnék tisztítani a hulladéktól. A nevezéseket március 1-ig várják.

A petkalózok már 10 éve végzik rendíthetetlenül önkéntes munkájukat, rendszeresen hajóra szállnak, hogy megtisztítsák a Tiszát és árterét a hulladéktól, amelynek jelentős részét a PET palackok teszik ki.

Az esemény mára egy meghatározó, nemzetközi szinten is elismert környezetvédelemi mozgalommá nőtte ki magát. Az évek során egyre több résztvevővel, egyre hosszabb szakaszt sikerült bejárniuk, sőt ez a negyedik év, hogy már nemcsak a Tiszán, hanem a Tisza-tavon és a Bodrogon is szerveznek hasonló kupákat.

Idén pedig ismét új vizekre eveznek, a Maros magyarországi szakaszán is összegyűjtik a hulladékot helyi csoportok bevonásával. Ahogy a PET Kupa Facebook oldalán közzétett felhívásban olvasható, a nevezéseket március 1-ig várják a Tiszta Tisza applikáción (TTaPP) keresztül.

A marosi PET kupát 2023. május 18-21 között rendezik meg, majd júniusban a Tisza-tó, júliusban a Tisza, végül augusztusban a Bodrog is sorra kerül.