Magyar fejlesztésű hulladékgyűjtő hajó járja a Dunát

hulladekgyujto-hajo-duna

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Magyar fejlesztésű folyótakarító hajó támogatja mostantól a Duna és vízgyűjtő területének megtisztítását. A Robo-Collect névre keresztelt vízi jármű képes a folyón úszó hulladék észlelésére, begyűjtésére és osztályozására, így segítve a hulladékszennyezés elleni harcot.

A környezetbe és a folyóvizekbe kerülő hulladék világviszonylatban és Magyarországon is egyre komolyabb problémát jelent. Évente globálisan nagyjából 400 millió tonna műanyagot állítunk elő, amiből nem kevesebb mint 10 millió tonna a tengerekben, óceánokban végzi. Kutatások igazolják, hogy az óceáni műanyag csaknem 80 százaléka a folyókon keresztül érkezik. Ezért fontos helyben mérsékelni a problémát, amit a Dunán mostantól egy magyar innováció segít.

Észleli, begyűjti és osztályozza a hulladékot

A Future Plastik Kft. és szakmai partnerei egy olyan integrált rendszert fejlesztettek ki, amely képes a folyón úszó hulladék észlelésére, begyűjtésére és osztályozására. A Robo-Collect hulladékgyűjtő hajót egy kamerarendszer a hulladék beazonosításában, a kiemelő szállítószalag és a hulladékosztályozó rendszer pedig az újrahasznosításban segíti.

A Tiszai PET Kupa, hazánk legeredményesebb folyami hulladékgyűjtő mozgalma által ihletett berendezéssel a szakemberek szeretnék felhívni a figyelmet a lakossági és ipari eredetű folyószennyezésekre és azok kockázataira. A Robo-Collect vízi berendezés 100%-ban magyar innovációban valósult meg, üzembe helyezésével az elsődleges cél, hogy a hazai folyóvizek és a Duna-vízgyűjtő országai segítséget kapjanak a folyók tisztításában.

Hulladékgyűjtő hajó Duna

Miben rejlik a magyar innováció ereje?

Az első hulladékgyűjtő hajók a kétezres években épültek, azóta a nagyobb hulladékgyűjtő szervezetek és mozgalmak folyamatosan fejlesztik saját modelljeiket. 

- A magyar innováció újszerűsége több olyan tényező fejlesztésében rejlik, amelyet a hulladék megfigyelésébe, összegyűjtésébe, elszállításába, valamint az újrahasznosítás folyamatába építettünk be. A különböző fejlesztési eredményeknek a szakszerű összekapcsolásával pedig megsokszorozódnak az új hulladékgyűjtő hajóban rejlő lehetőségek – vélekedett Hankó Gergely, a projektben partnerként közreműködő Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) ügyvezetője.

A hulladékáradat mozgásának előrejelzésében hidrológiai modell segít, hogy a szakemberek megtalálják azt a helyet, ahol a legjobban eltávolítható a szennyezés. 

- A fejlesztés során sokat foglalkoztunk azzal, hogy miként lehet a folyót és a hulladékot a lehető legjobban megfigyelni. Végül egy öntanuló kamerarendszert fejlesztettünk ki, amellyel akár a hajóról, akár a partról megfigyelve látható mi jön a folyón, így pedig időben be lehet avatkozni – mondta el Gyalai-Korpos Miklós a Future Plastik Kft. innovációért felelős projektvezetője.

A hajó energiaigényét egy autonóm napelemrendszer biztosítja. A szemétáradat érkezésekor, a hajó annak útjába állva, áramlással szemben lehorgonyozva működik és emeli ki a szennyeződést. A szétválogatás után a hulladék zsákokba kerül, amelyek egy másik, kisebb vízieszköz segítségével úgy távolíthatóak el a hajóról, hogy annak nem kell elhagynia eredeti munkaterületét.

A fejlesztők hangsúlyozták, hogy mivel prototípusról van szó, az áradások és  “szemétcunamik” alkalmával az éles tesztek bizonyítják majd a hajó használhatóságát és a további fejlesztési lehetőségeket.

 

(Forrás: kszgysz.hu)