Lebomló zacskóba gyűlhet a zöldség és a gyümölcs a Spar üzleteiben

lebomlo-zacskokba-szedhetjuk-a-gyumolcsot-es-zoldseget-a-spar-uzleteiben

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Újabb üzletlánc mondott búcsút az egyszer használatos műanyag tasakoknak, a Spar és Interspar üzleteiben ugyanis augusztustól már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a zöldség- és gyümölcsosztályokon.

Hiába keresi bárki is, a Spar üzleteiben már nem talál egyszer használatos műanyag tasakokat. Az üzletlánc augusztus elsejével vonta ki ezeket a forgalomból, helyettük biológiailag lebomló zacskókba szedhetjük a zöldségeket és gyümölcsöket.

Nyitottak a vásárlók a fenntarthatósági kezdeményezésekre

A lebomló tasakok bevezetését egy négyhetes tesztidőszak előzte meg, hogy kiderüljön, miként fogadják a vásárlók az újítást. 2022. áprilisában kilenc tatabányai üzletbe érkeztek meg a környezetbarát csomagolóanyagok, de emellett a vevőknek felkínálták azt a lehetőséget is, hogy saját csomagolóanyagot használva, vagy akár csomagolás nélkül vásároljanak zöldséget és gyümölcsöt.

A teszt sikerrel zárult, a vásárlók nyitottak voltak a fenntarthatósági kezdeményezésekre, így 2022. augusztus elsejétől országszerte, a SPAR hálózatának valamennyi üzletében áttértek a biológiailag lebomló, újra felhasználható, és jelképes, 15 forintos összegért megvásárolható zacskók használatára a zöldség és gyümölcs részlegeken. Az önkiszolgáló kasszáknál történő fizetés esetén a vásárlók saját maguk jelölhetik majd meg, hogy áruházban vásárolt vagy otthonról hozott tasakot használnak.

Rugalmas, ellenálló, komposztálható

Az üzletlánc vásárlói a korábbi normál, 7 mikronos rollbag-ből a vevők évente átlagosan 250 millió darabot használtak fel, ennek együttes súlya elérte a 450 tonnát - az átállással tehát ennyivel kevesebb műanyag-hulladék keletkezik. A új tasak ráadásul anyaga révén rugalmasabb, így nagyobb súlyok esetén ellenállóbb. Biológiailag lebomló, sőt házilag komposztálható, így a használatot követően a komposztba vagy a kommunális hulladéktárolóba is elhelyezhető. Egyedül a pékáruk tárolására nem alkalmas, hiszen azok az erősebb nedvszívó képesség miatt hamarabb kiszáradnak benne.

Eltűntek az eldobható műanyag termékek is

Az üzletláncnak nem ez az első lépése a fenntarthatóság irányába, hiszen 2021. július elseje óta nem forgalmaznak olyan eldobható műanyag termékeket, mint például a műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, szívószálak. Helyettük többször használható, mosogatógépben mosható vagy papírból készült cikkek kerültek a polcokra.

A pékáru-osztályokon is lecserélték a korábbi tisztán műanyag zacskókat, helyettük papíralapú csomagolóeszközök állnak a vásárlók rendelkezésére.

(Forrás: sparafenntarthatojovoert.hu)