Hulladékgyűjtő gátak akadályoznák meg a szemét Magyarországra való jutását

hulladekgyujto-gat

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Több romániai folyón hulladékgyűjtő gátakkal akadályoznák meg, hogy a vízben úszó szemét átjusson Magyarországra. A tervek szerint összesen nyolc gát létesül, amelyek közül hármat még idén átadhatnak.

Szemétgyűjtő gátakat szerelnek fel több romániai folyón a román-magyar határ mentén, hogy megakadályozzák a vízben úszó hulladék átjutását Magyarországra – írja az MTI-re hivatkozva a 24.hu. A hidrotechnikai berendezéseket a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös egy-egy szakaszán szerelik fel Bihar megye határmenti térségében.

Pásztor Sándor, az erdélyi Bihar megye vízügyi igazgatóságának vezetője elmondta, 650 ezer eurós nemzetközi támogatást sikerült szerezni a projekt megvalósítására. Összesen nyolc, az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezés megépítését tervezik 2024 decemberéig, ezek közül hármat már idén átadhatnak. Hasonló eszköz egyébként már működik Nagyvárad közelében, amely rengeteg hulladékot gyűjt össze.

Több tonnányi hulladék kerül a folyókba

Romániában évek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy több tonnányi műanyag palack és faanyag kerül a folyókba, amelynek egy része a rendszeres tisztítás ellenére is átjut Magyarországra. Pásztor Sándor szerint a legnagyobb probléma a Szamoson és a Tiszán tapasztalható, hiszen az előbbi Beszterce és Kolozsvár környékéről, utóbbi Ukrajnából is szállítja a szemetet. A Körösökön javulni látszik a helyzet, a folyók vízgyűjtő medencéjének bihari szakaszát gyakrabban tisztítják.