Hamburger hínárba csomagolva: így lesz fenntarthatóbb a finom fogás

fenntarthatobb-csomagolast-kaphatnak-a-gyorsetelek

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A hamburger finom, de a környezeti terhelése nagy, leginkább a csomagolóanyag okozta műanyag szennyezés miatt. Ausztrál kutatók fejlesztésének köszönhetően ez azonban megváltozhat.

Hamburger, sült krumpli és csirke nuggets - bizonyára sokaknak futott össze a nyál a szájában már csak az ételek említésétől is. Azonban bármennyire is ízletesek tudnak lenni ezek a fogások, a környezetre gyakorolt hatásuk miatt rossz szájízt hagyhatnak maguk után.

A gyorsételeket legtöbbször olyan műanyagba csomagolják, amely ellenáll a különböző olajos szennyeződéseknek, és ezt általában még egy plusz réteggel is bevonják - leginkább  a környezet- és egészségkárosító polifluor-tartalmú alkil anyagokkal -, hogy az étel ne ragadjon bele a csomagolásba.

Csak az Egyesült Királyságban évente 11 milliárd darab ilyen jellegű csomagolóanyag landol a szemétben - így már érthető, miért nem állhatunk fel maximális elégedettséggel az asztaltól ebéd után. Szerencsére hamarosan jöhet a gyorséttermi csomagolóanyagok fenntarthatóbb, hínárból készült verziója.

Nem csak a műanyag szennyezés ellen hatásos

Az ausztrál Flinders Egyetem egy német fejlesztő csapattal fogott össze, hogy megalkossák a hínár alapú biopolimert. Ahogy Dr. Zhongfan Jia, az egyetem kutatója mondta, ez az anyag ugyanúgy újrahasznosítható, mint a papír, hiszen a szerkezete hasonló a papírt alkotó természetes rostokéhoz. A speciális eljárással készült anyag ráadásul ugyanúgy ellenáll a zsíros szennyeződéseknek, mint a műanyag társai, csak ez még így is lebomlik biológiai úton.

- Ez a termék egy remek lehetőség lehet a környezetnek - mondta Claire Gusko, a német partnercég társalapítója. - Csökkenteni tudjuk vele a káros műanyag szennyezést, sőt az előállításhoz szükséges hínár termesztése segíti a tengeri élővilág helyreállítását, csökkenti az üvegházhatású gázok mennyiségét, és mérsékli a partmenti eróziót.

A csapat a sikeres laboratóriumi kísérletek után most azon dolgozik, hogyan lehet a technológiát fejleszteni, tömeggyártásban alkalmazni.

(Forrás: euronews.com)