Gombából mobiltelefon: így csökkenthető az elektronikai hulladék mennyisége

gombabol-keszult-specialis-anyag-csokkentheti-az-elektronikai-hulladek-mennyiseget

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Minden évben elképesztő mennyiségű elektronikai hulladék keletkezik világszerte, és újrahasznosításuk nem igazán megoldott. Azonban ha már eleve biológiailag lebomló anyagokból készülnének ezek az eszközök, javítani lehetne a helyzeten. Talán meg is van a megoldás?

Ismert tény, hogy évente rengeteg elektronikai hulladék keletkezik világszerte. Becslések szerint csak 2022-ben 5,3 milliárd mobiltelefon landol a szemétben. Annak ellenére, hogy léteznek előírások az újrahasznosítására, a valóságban az elektronikai eszközök élettartamuk lejárta után sok esetben a hulladéklerakókban kötnek ki, mérgező anyagokat juttatva a talajba.

Hogyan lehet tehát fenntarthatóbbá tenni a technológiát? A megoldást a Johannes Kepler Egyetem kutatói a gombákban látják, amelyekből létrehoztak egy olyan speciális anyagot, amely helyettesítheti a nem lebomló és nehezen újrahasznosítható alapanyagokat, ezzel csökkentve az elektronikai hulladék mennyiségét.

Ahogy a nemrég megjelent tanulmányukban írják, a kutatásuk a pecsétviaszgombára (Ganoderma lucidum) fókuszált, amely egy fényes, bőrhöz hasonló anyagot növeszt a micéliumon - a gombafonalak szövedékén -, hogy megvédje magát a kórokozóktól. Ezt az anyagot használták fel és kezelték különböző eljárásokkal a tudósok. Észrevették, hogy kiszárítva egy rugalmas, a magas hőmérsékletnek is ellenálló és egyéb előnyös tulajdonságokkal rendelkező anyag keletkezik, amelyek miatt jól alkalmazható az elektronikában a műanyagok helyettesítésére.

A micélium az új csodafegyver?

A gombák az elmúlt években rivaldafénybe kerültek, sokan a fenntartható jövő építőköveiként emlegetik. Nemcsak az elektronikában, hanem számos más területen hasznosíthatók: kifejlesztették már például a micélium alapú téglát, a divatiparban a bőranyagok környezetbarát alternatívái lehetnek, de még a növényi alapú húshelyettesítők előállításánál is használhatók.

A mostani felfedezés az orvostechnológiai eszközök továbbfejlesztését is segíti. A természetes anyagok használata a területen azért fontos, mert így például olyan implantátumokat lehet létrehozni, amelyeket nem kell sebészeti úton eltávolítani, hiszen mellékhatások nélkül lebomlik a szervezetben. Egy ideje folynak már ilyen jellegű kísérletek, amelyeket előrelendíthet ez a kutatás.

(Forrás: theswaddle.com)