Élő újrahasznosítás: bogarakkal etetik a műanyagszemetet

muanyag-cimlap

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A világban évente 360 ​​millió tonna műanyagot állítanak elő: 40%-át az élelmiszer-csomagoló ágazat, 3,5%-át pedig a mezőgazdaság fogyasztja el. És az EU-ban e gigantikus mennyiség alig harmadát hasznosítják újra; a többit elégetik, lerakják, vagy a környezetbe engedik. A RECOVER Projekt ezt az arányt növelné meg jelentősen új módszerekkel.

A kommunális hulladékban landoló elhasznált élelmiszer-csomagolások fele az alapanyag sokfélesége és termékmaradványok jelenléte miatt a ma rendelkezésre álló technikákkal nem hasznosítható újra. Ezért fontos, hogy az ipar új rendszereket állítson fel a műanyag-körforgás lezárására.

A műanyagok élettartama végén jelentkező kihívások kezelésére a RECOVER projekt azon dolgozik, hogy új biotechnológiai megoldásokat kínáljon enzimek és organizmusok (mikroorganizmusok, giliszták és rovarok) együttes hatását alkalmazva a mezőgazdasági területeken, valamint az eddig újra nem hasznosítható műanyagok átalakítására.

A rovarok és giliszták az emésztőrendszerükben lévő mikroorganizmusokkal és az általuk termelt enzimekkel együttműködve e műanyagok nagy részét olyan komponensekké alakítják, amelyekből a kitint, a biológiailag lebomló műanyagok előállításához szükséges összetevőt vonják ki. Pontosan ennek a projektnek a leginnovatívabb aspektusa az összes elem együttes hatása. A cél a műanyaghulladék bioműtrágyává és bioműanyaggá alakítása mezőgazdasági és élelmiszer-csomagolási alkalmazásokhoz.

Ugyanezen folyamaton belül egy másik stratégia, hogy a rovarok és giliszták ürülékéből, és a növekedésükhöz használt almából biotrágyát állítanak elő a műanyagok rovására. Ugyanezeket az organizmusokat használják fel a mezőgazdasági műtrágyákban lévő és a talajba kerülő szennyező anyagok eltávolítására is. A projekt már a legbonyolultabb fázisánál tart: a kiválasztott élőlényeket tesztelik valósághű körülmények között, műanyaggal szennyezett talajban vagy komposztálási folyamatban, majd ezt követi a tesztelés valódi, vegyes műanyaghulladékokkal szennyezett környezetben.

Ha beválik, a módszer olyan egyszerű környezeti feltételeket teremt, amelyek jövedelmező tevékenységként ismételhetők meg a működő gazdaságok, önkormányzatok által. Támogatva egyben az EU-nak a körkörös modellekre való áttérésre és műanyagszennyezés kezelésére irányuló erőfeszítéseit, illetve a globális üvegházhatású szennyezés csökkentését is.

(Forrás: recover/recyclyng-magazine.com; fotó: plasticingenuity.com)