Újrahasznosított üvegből épített ház népszerűsíti a környezetvédelmet

ujrahasznositott-uvegbol-epult-a-haz-mozambikban

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A mozambiki főváros, Maputo északi külvárosa nem igazán ismert úti cél a külföldi látogatók körében. Macaneta azonban most egy igazi turistacsalogató látnivalóval bővült, egy helyi környezetvédő ugyanis 200 ezer újrahasznosított üvegpalackból épített fel egy házat.

Ha valaki Macaneta utcáin sétál, és nem igazán figyel, talán el is megy a ház mellett. Azonban ha egy kicsit figyelmesebb, megpillanthatja a különleges épületet. Közelebbről szemlélve felfedezheti, hogy a különböző színű üvegpalackok hogyan váltak a betonba ágyazva a tartószerkezet részévé. Sőt, egészen közelről nézve azt is észreveheti, hogy a téglák is üvegdarabokkal kevert betonból állnak.

Ha esetleg még arra is lehetőség adódik, hogy belülről is szemügyre vegye valaki az épületet, láthatja, hogy a padlót és az átjárókat is fejjel lefelé fordított palackok alkotják. És van itt minden, ami egy “rendes” házban is megtalálható: nappali, konyha, fürdőszoba, és már két melléképület is, amelyek könyvtárként és találkozóhelyként funkcionálnak.

Újrahasznosított üvegből épült a ház Mozambikban

Az üvegpalackok építőanyagként is beválnak

Az újrahasznosított palackokból épített ház megálmodója Carlos Serra, egy mozambiki környezetvédő. Serra egykor várostervezést és környezetvédelmi jogot hallgatott, és akkor számos, az éghajlatváltozással összefüggésben álló fenyegetést azonosított, amelyek veszélyt jelenthetnek az országra. Emellett azonban észrevette azokat a lehetőségeket is, amelyek segítségével az emberiség szembenézhet ezekkel a fenyegetésekkel.

A megfelelő hulladékkezelés az egyik sarkalatos pont a környezetvédelem kapcsán. Serra és csapata a szemét fogalmát próbálta megreformálni azzal, hogy bemutatta, az eldobott üvegek fantasztikus építőanyagként funkcionálhatnak.

Újrahasznosított üvegből épült a ház Mozambikban

A csodálatos fényjáték mindenkit lenyűgöz

Az építkezéshez a palackokat közterületekről gyűjtötték össze, illetve fizettek azoknak, akik elvitték hozzájuk a kiürült üvegeket. Az akcióban 2019 és 2022 között mintegy 200 ezer darab palackot hasznosítottak újra, a házat 14 hónap alatt építették fel. Serra reméli, hogy ezzel a projekttel sikerül népszerűsíteni a környezetvédelmet.

Ahogy Serra mondta, bárki megtapasztalhatja, milyen lenyűgöző fényjátékot hoznak létre az épület belsejében a különböző színű és mintázatú üvegek, és akkor nem lehet nem arra gondolni, milyen csodálatos dolog ismét hasznossá tenni a kidobott palackokat.

- Amennyiben kifogyunk az üvegből, keresünk más megoldást, vizsgáljuk például azt, hogy a műanyag palackokat hogyan lehet hasznosítani - zárta gondolatait Serra. - A legfontosabb, hogy csökkentsük a hagyományos építőanyagok - mint például a cement és a homok - használatát, hiszen ezeknek a kitermelése és előállítása is komoly hatással van a környezetre.

 

(Forrás: globaltimes.cn)