Tetőtől talpig napelembe fog burkolózni ez a tajvani épület

napelemek-fogjak-boritani-a-tajvani-aramszolgaltato-epuletet

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ha a napenergia hasznosításáról van szó, a tajvaniak nem aprózzák el a dolgokat. Egy olyan épületet szeretnének felhúzni, amit szinte teljes egészében napelemek borítanak. Hogy ez milyen esztétikai minőséget képvisel, azt mindenki döntse el maga, de a fenntarthatósági értékét nem lehet letagadni.

Az biztos, hogy aki Tajvan felé veszi az irányt 2030-ban, az fel fogja ismerni a Sun Rock (Napszikla) nevű épületet. Nemcsak a mintegy 13 ezer négyzetméteres alapterülete miatt, hanem azért is, mert az egész napelemekkel lesz borítva - a tervek legalábbis most erről szólnak.

A klímaváltozás hatásainak enyhítése a világ minden pontján, így Tajvanban is kiemelt figyelmet kap. Ennek egyik eszköze a megújuló energiaforrások használatára való átállás, amit a szigetország most igen magas szintre szeretne emelni. A Taipower nevű áramszolgáltató társaságnak terveztettek egy új épületet a holland MVRDV nevű céggel úgy, hogy azt szinte teljes egészében napelemek fedjék. Ez a sziklatömbszerű, monumentális építmény lesz a szimbóluma annak, hogy a társaság a karbonsemlegességre törekszik elsősorban azzal, hogy a napenergiát a lehető leghatékonyabban használja fel.

A találóan Sun Rock (Napszikla) nevet viselő épületet a Taichung közelében található Changhua Coastal Ipari Parkban húzzák majd fel. Nem is találhattak volna ennél jobb helyszínt, hiszen a területet egész évben jelentős mennyiségű napsugárzás éri, a tervező cég pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a sugárzást maximálisan kihasználják. Az épület speciális formát kap: déli irányba enyhén lejt, az északi oldala pedig kupolaszerűen kiemelkedik. A napelemeket ennek köszönhetően úgy tudják majd elhelyezni a homlokzaton, hogy azok a lehető legtöbb sugárzást elnyeljék.

Image removed.

Mit is jelent mindez számokban? A Sun Rock épületét a jelenlegi tervek szerint 4000 négyzetméternyi napelem fedi majd, amelyek évente 1 millió kWh áramot termelnek - nagyjából annyit, mint amennyit 85 tonna olaj elégetésével kapnánk. Ez már így is elég szép, de lehet, hogy képesek lesznek még nagyobb teljesítményre. A tervezők már dolgoznak azon, hogyan lehetne még több napelemet elhelyezni az épületen, hogy elérjék az előzetes számítások szerinti 1,7 millió kWh éves teljesítményt.

Az talán mindegy is, hogy melyik terv valósul meg, hiszen mindkét esetben hatalmas mennyiségű energiáról beszélünk. Sokkal többről, mint ami a Sun Rock működtetéséhez szükséges. Ez természetesen nem rossz dolog, sőt, a megtermelt többletet az energiahálózatba táplálva máshol tudják majd hasznosítani.

A Sun Rock nemcsak egy impozáns, de titokzatos létesítményként fog működni, a cél éppen az ellenkezője: az épületet bárki látogathatja majd, aki többet szeretne tudni a megújuló energiaforrásokról és azok hasznosításáról. A vendégek bepillantást nyerhetnek abba, hogyan “készül” a zöld energia, vagyis hogy milyen berendezések szükségesek a napenergia hasznosításához, hogyan zajlik a karbantartásuk, és valós időben tudják majd követni azt is, hogy mennyi energiát termelnek az épületen lévő napelemek.

(Forrás: stirworld.com, fotók: mvrdv.nl)