Manhattan az ég felé zöldül: épül a JPMorgan megújuló energiájú felhőkarcolója

manhattan-az-eg-fele-zoldul

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Az amerikai bankóriás, a JPMorgan Chase sok meglepő húzása után most ismét nagyot készül alkotni: bemutatta új globális központja terveit, egy 60 emeletes felhőkarcolót, amely teljes egészében megújuló energiával működik – és e kategóriában természetesen Manhattan legmagasabb épülete lesz. Ráadásul felhasználják hozzá a helyén elbontott csaknem egész épület anyagait – tudósít többek között az architecturaldigest építészeti portál.

A tervezők szerint a 2025-ben elkészülő 423 méter magas torony New York legnagyobb „teljesen elektromos” épülete, azaz egy nulla kibocsátású csoda lesz – részben egy állami vízerőműnek köszönhetően. A bronz borítású épület további energiahatékony elemei a háromrétegű, vakításgátló redőnyöket is tartalmazó ablakok, valamint a víz tárolására és újrafelhasználására szolgáló rendszerek, amelyek 40%-kal csökkenthetik a felhasználást. A torony „intelligens épülettechnológiával” készül, mesterséges intelligencia, gépi tanulású érzékelők gondoskodnak az energiafogyasztás megfigyeléséről és csökkentéséről.

Az építési munkálatok már megkezdődtek, az új felhőkarcoló az egykori 215 méter magas Union Carbide helyén épül, és ugyancsak kuriózum, hogy a torony elődjéből származó építőanyagok 97%-át újrahasznosítják.

Ám nem csak a környezeti ​​előnyökre gondoltak; olyan helyet terveztek, amely valóban javítja az emberek hangulatát. A számtalan biofil elem, amelyet szinte minden zugba beépítettek, javítja a kognitív funkciókat és az alkalmazottak általános egészségét és jólétét. A 270 Park Avenue egy szállodához méltó egészségügyi és wellnessközpontnak is otthont ad, fitneszterületekkel, jóga- és kerékpárstúdiókkal, fizikoterápiával, orvosi szolgáltatásokkal, anyák szobájával, valamint ima- és meditációs terekkel, plusz egy Danny Meyer által vezetett nonstop élelmiszercsarnokkal.

Bill de Blasio egykori New York-i polgármester pár hónappal ezelőtt új rendeletet fogadott el, amely a jövő évtől korlátozza a fosszilis tüzelőanyagok használatát minden új lakó- és kereskedelmi épületben. A jogszabály azt is előírja, hogy a városban 2027-re minden új épületet teljesen elektromosra kell építeni.

(Forrás: architecturaldigest.com – Fotó: foxbusiness.com)