Fenntartható építészeti irányok, amelyekre érdemes figyelni

fenntarthato-epiteszet

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A klímaváltozás, a nyersanyagok és energiahordozók elérhetősége az építészeti trendekre is hatással van. A környezettudatos szemlélet egyre terjed, így a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) építészei összegyűjtötték a fenntartható építészethez kapcsolható jógyakorlatokat és a jövőbe mutató megoldásokat.

Egyes kutatások szerint Magyarországon a felhasznált összes energia 35-40 százalékát épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Az építőipar felelőssége és a lehetőségei ezen a területen óriásiak, hisz egyes adatok szerint az egész gazdaság energiafelhasználásából az építőipar részesedése 40%, a szén-dioxid kibocsátásból nagyjából 38%, a teljes hulladékmennyiségből pedig körülbelül 36%. A környezettudatos trendek azonban egyre inkább terjednek, ezekre érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

Együtt a természettel

A zöldfelületek köztudottan javítják a levegő minőségét, csökkentik a zaj-, por- és levegőszennyezettséget, továbbá a hőingadozást, valamint növelik a biológiai sokféleséget. Veszprémben például a korábbi városfejlesztési döntések miatt darabjaira esett szét a legnagyobb, egybefüggő belvárosi zöld park, de ez a Zöld város programnak köszönhetően hamarosan változik majd.

Energiahatékonyság

Az épületek energiahatékonyságának növelése óriási lépésnek tekinthető a fenntarthatóság irányába. Jó példa erre a budapesti V.30 Belvárosi Sportközpont, ami igazi zöld szigetnek számít. A termálkútból nyert víz adta hőmennyiség lehetővé teszi, hogy gázfogyasztás nélkül fűtsék a létesítményt és a medencéket. A V.30 tetején lévő üvegfelületeknek, illetve fényfolyosóknak köszönhetően az épület szinte teljes egészébe eljut a természetes világítás, ezáltal jelentősen kevesebb az elektromos áramfogyasztás.

fenntartható építészet

Fenntartható anyagok

A jövő építészetében az újrahasznosított és újra felhasznált építőanyagoké lesz a főszerep. Ide tartozik például a fa, de a szerkezeti elemek még kísérleti fázisban járó 3D nyomtatása is lényegesen le tudja csökkenteni a szükséges betonmennyiséget, redukálva a környezet terhelését.

Hűtés természetesen

A mai építészek különös gondot fordítanak arra, hogy árnyékolással és hőszigeteléssel is óvják az épületeket a túlmelegedéstől. A napfényben gazdag Zimbabwe-ban a KÖZTI által legutóbb tervezett banképület esetében is fontos szerep jutott az árnyékolásnak. A homlokzatra egy különleges árnyékolórendszer került, a belső tereket pedig passzív energetikai megoldásokkal tervezték meg.

fenntartható építészet

Szivacsvárosok

A „szivacsvárosok” lényege, hogy a tudatosan kialakított zöldterületek, tavak és esőkertek lehetővé teszik, hogy a talaj és a növények, mint egy „szivacs” elnyeljék a csapadékot, ezáltal a heves esőzések során érkező jelentős vízmennyiséget fokozatosan elvezetik, elpárologtatják, illetve a növények a saját növekedésükhöz is felhasználják az esőt. Ráadásul a biológiailag aktív vegetáció hűti a környezetét, ezzel is csökkentve a városi levegő sokszor magasabb hőmérsékletét. Kínában a koncepció már meghonosodni látszik, és egyre több város tartja ezt követendő példának.

 

(Szöveg és képek forrása: kozti.hu)