Érdekes koncepció: ilyen lehet a jövő városa

ocean-varos-fenntarthatosag-epiteszet

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A tengerszint emelkedésével a városi élet jövőjét sokan az úszó városokban látják. Számtalan koncepció látott már napvilágot, most egy japán startup mutatta be terveit: egy olyan úszó várost álmodtak meg, ahol az élet nemcsak fenntartható, de szuperegészséges is.

A klímaváltozás miatt a tengerszint folyamatosan emelkedik, ami veszélyezteti a partmenti városok lakosságát. Éppen ezért egyre többen gondolják úgy, hogy a jövő városai nem a szárazföldeken, hanem a tengereken épülnek majd fel. Erre talán nem is kell olyan sokat várni, hiszen az úszó városok megvalósítására már számtalan koncepciót dolgoztak ki. Az InterestingEngineering cikke pedig a napokban mutatta be a japán startup, az N-ARK terveit, hogy ők hogyan képzelik el az életet az óceánon lebegve. A projekt a Dogen City nevet kapta.

ocean-varos-fenntarthatosag-epiteszet
Dogen City, a szuperegészséges város

A 1,56 kilométer átmérőjű város nagyjából 10 ezer embernek adna otthont, de moduláris jellegének köszönhetően könnyen és gyorsan bővíthető. A fókusz az egészségügyi ellátáson lenne. A lakók egészségügyi állapotát folyamatosan figyelnék szenzorok és vérminták genomelemzésének segítségével, az ott élők telekommunikációs orvosi konzultációkon vehetnek részt, és a legmodernebb kezelésben részesülhetnek.

Teljes önellátás az óceán közepén

Dogen City teljes mértékben önellátó szeretne lenni, így a mindennapi élethez nélkülözhetetlen szolgáltatások mind elérhetők lennének rajta. A mezőgazdasági létesítményekben a lakosok maguknak termesztetik meg az élelmiszert, a gyerekek iskolába járhatnak, nagy park és vertikális kertek pedig remek helyszínek a szabadidő eltöltésére.

A város energiaigényét megújuló forrásból, szél- és napenergia felhasználásával fedeznék, emellé pedig egy olyan fenntartható vízgazdálkodási rendszert is terveztek, amelyben a szennyvizet tisztítás után újra lehet hasznosítani. Az optimális energiafelhasználást okosrendszerek kiépítésével biztosítanák.

ocean-varos-fenntarthatosag-epiteszet
Biztonságban a szökőáraktól

A lakosok biztonságára is gondoltak a különböző katasztrófavédelmi megoldásokkal. A lakóházak például a kör belső részén helyezkednek el, messze a külső gyűrűtől, ami megvédi a várost a szökőárakkal szemben.