Épületek, amelyek kiemelkedő esztétikai értékük mellett zöld energiát is termelnek

esztetikus-es-hasznos-a-la-seine-musical-kialakitasa

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A napelemek ma már nem számítanak ritkaságnak az épületeken. A paneleket hagyományosan a tetőfelületekre telepítik, hogy ott egymás mellett sorakozva termeljék a zöld energiát. A technológia terjedésével azonban az építészek lehetőséget kaptak, hogy megmutassák kreativitásukat, így a napelemek a funkcionalitás mellett már komoly esztétikai értéket is képviselnek.

A következő öt épület is azt bizonyítja, milyen egyedi módon lehet alkalmazni a napelemeket:

1., Bay View, Egyesült Államok

Sárkánypikkelyszerű elrendezésben telepítették a napelemeket a Google Bay View nevű kampuszának tetejére. A Szilikon-völgyben nemrég átadott épületen 50 ezer panel található, amelyek csaknem 7 MW energiát termelnek, a kampusz szükségletének mintegy 40 százalékát.

Bay View

2., Dutch Biotope, Egyesült Arab Emírségek

A 2020-as Dubai Világkiállítás egyik leglátványosabb eleme a Dutch Biotope volt, az áttetsző napelemekből kialakított színes tetőablak szó szerint megkoronázta a holland pavilont. A panelek kék és rózsaszín fényjátékkal vonták be a területet, olyan volt, mintha az ember ólomüvegek alatt sétálna.

Dutch Biotope

3., Mount Sinai Kyabirwa Egészségügyi Létesítmény, Uganda

Mint egy fa lombkoronája, úgy terítik be a napelemek az ugandai egészségügyi létesítményt. Az egyedi designnal a tervezők nemcsak azt szerették volna elérni, hogy a rendszer megfelelő energiamennyiséget biztosítson az épületnek, hanem azt is, hogy árnyékot adjon az arra járóknak.

Mount Sinai Kyabirwa Egészségügyi Létesítmény, Uganda

4., La Seine Musical, Franciaország

A Párizshoz közeli La Seine Musical komplexumot egy hatalmas, napelemekből álló fal veszi körül, amely követi a Nap járását. A szerkezetet vitorlaszerűen alakították ki, és mozgásával biztosítja, hogy az épület előcsarnoka egész nap árnyékban legyen.

La Seine Musical

5., Copenhagen International School, Dánia

A koppenhágai nemzetközi iskola 12 ezer napelempanelét kék színű burkolatnak “álcázták" a tervezők, ami tökéletesen beleillik a vízparti környezetbe. A flitterszerű elrendezésnek köszönhetően igen hatékonyan működik a rendszer, évente az iskola áramellátáshoz szükséges energia több mint 50 százalékát tudja megtermelni.

Copenhagen International School

(Forrás: dezeen.com)