Élhetőbb, fenntarthatóbb otthonok: a zöld építés 5 alapelve

zoldkina-cimlap

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A zöld épületeket úgy tervezik, építik és üzemeltetik, hogy javítsák lakóik jólétét, és támogassák az egészséges közösséget és a természeti környezetet. Mutatjuk, melyek is a legfontosabb kritériumok.

A zöld építés gyakorlatilag egy egész rendszerre épülő megközelítés, amely magában foglalja az alábbiakat:

 • tervezés élhető közösségek számára;
 • használja a napfényt és a helyszínt természetes fűtésre, hűtésre nappali megvilágításra;
 • tereprendezés őshonos, szárazságtűrő növényekkel és víztakarékos gyakorlatokkal;
 • minőségi, tartós szerkezetek;
 • hulladék csökkentése és újrahasznosítása;
 • jó szigetelés és szellőzés;
 • tartós, megmentett, újrahasznosított és fenntarthatóan betakarított anyagok;
 • energia- és víztakarékos készülékek, berendezési tárgyak, technológiák használata.
A zöld építés öt alapelve:
 • élhető közösségek;
 • energiahatékonyság;
 • beltéri levegő minősége; erőforrás-megőrzés;
 • vízvédelem.

A zöld építési termékek és gyakorlatok minőségi otthonokat és pénzügyi megtakarítást eredményeznek. Még a legkisebb erőfeszítés is nagy változást hozhat. Bár az egyes előnyök az építtető és a háztulajdonos konkrét döntéseitől, a gyakorlati alkalmazás mértékétől függően változnak, az általános előnyök a következők:

Pénzügyi megtakarítások

Energiahatékonyabbá teszik az otthonokat. A hatékony ablakok, készülékek, világítás és egyéb háztartási berendezések szintén hozzájárulnak a megtakarításokhoz, és alacsonyan tartják a havi villanyszámlát. Az energiaárak emelkedése és a nem megújuló tüzelőanyagok kimerülése miatt az energiahatékony otthont mindannyian értékelni fogjuk a következő években. A vízszámlák is csökkennek az alacsony áramlású berendezések és az átgondolt földhasználat révén.

Több kényelem

Kényelmes egész évben napsütésben, kényelmes a környezeti hőmérsékleten és a huzat hiányában, kényelmes a közüzemi számláival – a „kényelmes” sok mindent jelenthet. A jó energetikai tervezéstől kezdve a zöld építés segít abban, hogy otthona eleve komfortosabb legyen. Ha újat épít, otthona megfelelő tájolása kihasználhatja a nap sugárzó energiáját, hogy ingyenes természetes hőt biztosítson a hűvösebb hónapokban, miközben elkerüli a túl sok napfényt a melegebb hónapokban, így energiaköltségeket takarít meg.

Egészségesebb életmód

Az építőanyagokból kibocsátott vegyi anyagok potenciális egészségügyi problémák forrásai lehetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. Például a szekrények, munkalapok és bútorok gyakran préselt fatermékekből, például forgácslapból vagy közepes sűrűségű farostlemezből (MDF) készülnek, amelyeket jellemzően formaldehid alapú ragasztókkal gyártanak, amely évekig gázt bocsáthat ki otthonába, miközben a Egészségügyi Világszervezet szerint ismert rákkeltő anyag.

A festékek és a padlóburkolatok is formaldehidet és egyéb vegyi anyagokat tartalmazhatnak. A zöld építés olyan termékek és anyagok használatát ösztönzi, amelyek csökkentik vagy megszüntetik a beltéri szennyezés ezen forrásait.

A szellőztetés kulcsfontosságú a beltéri levegő minőségének megőrzésében és fenntartásában. A zöld építési gyakorlatok a jól szigetelt légcsatorna-rendszereket, a zárt égéstermékű gázkészülékeket, a fürdőszobai és konyhai elszívóventilátorokat, valamint a kiegyensúlyozott vagy enyhén pozitív nyomású szellőzőrendszert támogatják, amelyek együttesen javítják a beltéri levegő minőségét. Csökkentik a penészesedés lehetőségét, az allergének és egyéb részecskék felhalmozódását.

Kevesebb karbantartás és nagyobb tartósság

A jelenlegi építési szabályzatok minimális építési szabványokat határoznak meg, amelyek védik az Ön biztonságát. A zöld építés kiegészíti az építési előírásokat azáltal, hogy prémium anyagokat használ, amelyek tartósabbak, és olyan építési gyakorlatot használnak, amely gyakran meghaladja az építési előírásokat. Ezek csökkentik a karbantartási és csereköltségeket, ezáltal növelik az ingatlan értékét.

Helyi termékek, szolgáltatások

A zöld építés elősegíti a helyi termékek és anyagok használatát, így a helyi vállalkozások és a sokszínű gazdaság ösztönzését. Így pénze a környéken marad, miközben csökken az energiafogyasztás, kevesebb a szállítási költség. Az újrahasznosított tartalmú termékeknél pedig produktívan használnak fel olyan anyagokat, amelyeket egyébként hulladéklerakókba kellene szállítani, és csökkentik a szűz anyagokból történő termékek előállításának költségeit és hatásait.

(Forrás: louisianalandcan.org – Fotó: A kínai Forest City kívül-belül zöld; forrás: barcelonarchitecturewalks.com)