Csúszda és pad is lehet egy régi szélturbinából

jatszoter-szelturbina

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Játszótéri eszközként és utcai bútorként hasznosulnak újra az elhasználódott szélerőművek lapátjai egy holland cégnek köszönhetően.

jatszoter-szelturbina

Ahogy minden emberi találmánynak, úgy a szélturbináknak is van egy lejárati ideje. Általában 25 évig működésképesek, ezután tárolásuk komoly fejfájást okozhat. Újrahasznosításuk nem túl hatékony, így sokszor csak darabokra vágva hatalmas gödrökbe teszik, mint arra Texasban és Wyomingban is láthatunk példát. A halom pedig évről évre egyre csak növekszik.

Egy holland cég, a Superuse Studios azonban kitalálta, hogyan lehet hasznosítani a leszerelt lapátkerekeket - számol be róla a ZMEScience. Leányvállalatuk, a Blade Made 2021 óta működik, és már 27 öreg turbinalapátot alakítottak át játszótéri eszközökké, műalkotássá, utcai bútorrá.

utcai-butor-szelturbina

Már a 2000-es években felismerték a problémát

A cég természetesen már korábban találkozott a problémával, a 2000-es években szembesültek azzal, hogy a hatalmas lapátok vagy szeméttelepre kerülnek, vagy elégetik őket - mindkét megoldás igen környezetszennyező. Ha hozzávesszük még azt is, hogy a jövőben várhatóan egyre több ország egyre több szélenergiát fog használni a fosszilis energiahordozók kiváltására, akkor láthatjuk, hogy a probléma csak egyre nagyobb lesz.

jatszoter-szelturbina

Ezt szeretné megakadályozni a Superuse csapata úgy, hogy a széllapátokat hasznos eszközökké alakítja át. Ennek keretében 2009-ben Rotterdamban létrehoztak egy 1200 négyzetméteres játszóteret régi turbinákból kialakított játékokkal. A Wikado játszótéren van mászóval, csúszda, alagút és minden egyéb, amit a gyermekek szeretnek. A projekt nagyon sikeres lett, ami végül a Blade Made 2021-es megalapításához vezetett.

A leányvállalat már több európai és amerikai céggel is összefogott, hogy Hollandián kívül is elterjedjenek egyedi utcabútoraik. Emellett egy újabb játszóteret szeretnének létrehozni 2023-ban, ezúttal az Egyesület Államokban.

 

Fotók forrása: Denis Guzzo/Blade Made, Superuse Studios