Az energiapazarló otthonok most még alacsonyabb áron sem kelendők

most-eri-meg-belevagni-a-lakasfelujitasba

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A rezsiköltségek emelkedése jelentősen átformálta a hazai ingatlanpiacot, az energetikai korszerűsítések iránti kereslet drasztikusan megemelkedett. Az Otthontérkép Csoport legfrissebb felmérése szerint a szigetelés nélküli, korszerűtlen házak ma már nagyon nehezen eladhatók. A korszerű otthonok akár 10-15 százalékkal többet érhetnek, és sokkal gyorsabban értékesíthetők.

Olcsóbbak lettek, de így sem kellenek a nagy és energiapazarló otthonok

Az energiaárak növekedése az élet szinte minden területére hatással volt, az ingatlanpiac is igen érzékenyen és gyorsan reagált a változásokra. Ahogy az Otthontérkép Csoport kutatásából kiderül, a családi házak kínálata jelentősen átalakult. Megnőtt a korszerűtlen családi házak kínálata, amelyek egyúttal olcsóbbak is lettek, átlagosan mintegy 5-10 százalékkal. Amíg ezek az ingatlanok egykor meglehetősen kelendők voltak, most már alig lehet eladni őket.

- Hatalmasat fordult a világ a rezsiárak emelkedésének bejelentése óta - mondta Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport vezérigazgatója. - Az emberek – különösen a nagyobb, korszerűtlen lakásban, házban élők – szinte pánikszerűen kezdtek el azon gondolkodni, hogy miként maradhatna az otthonuk áram- és gázfogyasztása a frissen megszabott határértékeken belül. A nyár végére, ősz elejére így nem csak az olcsóbb kályhák vagy a napelemes rendszerek váltak gyakorlatilag hiánycikké, de a nyílászáró csere és a szigetelés, köztük a födémszigetelés is a legfontosabb, legsürgetőbb prioritások közé került.

Nyár végére a kereslet jelentősen csökkent a hazai ingatlanpiacon, a nagyobb alapterületű házak esetében akár 5-10 százalékkal is. Mindeközben a meghirdetett otthonok száma pár hónap alatt tíz százalékkal növekedett. Vidéken, leszámítva a turizmus vagy más miatt felkapott részeket, az ingatlanpiac rendkívül gyenge.

A szigetelt, felújított otthonok gyorsabban eladhatók

A felmérés rámutatott, hogy Budapesten átlagosan 15-20 millió forinttal többet érnek a felújított, szigetelt családi házak. Nem ritka, hogy egy budai vagy zuglói, 1980-1990 között épült, szépen karbantartott, nemrég felújított, korszerűsített, szigetelt ház akár 30-40 millió forinttal is többet érhet a piacon, mint a nagyon hasonló adottságú, de korszerűsítésre szoruló társa. A korszerűbb, szigetelt házaknál ráadásul az értékesítési idő is rövidebb a fővárosban ugyanúgy, mint vidéken.

- Megéri felújítani, szigetelni otthonunkat akár eladás előtt is, mert annak értéke minden esetben növekedni fog, így a befektetésünk többszörösen megtérül - vélekedik Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. - Ráadásul sokkal hamarabb eladhatók ezek az ingatlanok, hiszen most mindenki a korszerű, kisebb energiaigényű házakat keresi, mivel a jól kivitelezett szigetelés akár 60 százalékkal is csökkentheti a fűtési-, hűtési költséget.

 

(Forrás: knaufinsulation.hu)