Újabb rekordot döntöttek a megújulók

megujulo-energia-termeles-europai-unio

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Több energia származott megújuló forrásokból májusban az Európai Unióban, mint a fosszilis tüzelőanyagokból. Hasonlóra még nem volt példa a mérések óta.

A megújuló energiaforrások előretörését jól jelzi, hogy termelésük időre időre meghaladja a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó energiamennyiséget. Arra azonban még nem volt példa, hogy ez egy teljes hónapra nézve igaz legyen - legalábbis májusig, amikor az Európai Unióban a szél- és napenergia termelése jelentősen meghaladta a fosszilis tüzelőanyagokét az EMBER nevű szervezet jelentése szerint.

Hipersebességen az energiaátmenet

Az Euronews összefoglalója szerint a fosszilis tüzelőanyagok rekordalacsony, 27 százalékos arányban termeltek. Ezzel szemben az EU villamosenergia termelésének 14 százaléka származott napenergiából, ami történelmi csúcsnak számít. A szélerőművek termelése is meghaladta a tavaly májusi szintet, igaz, a januárban felállított rekordot nem sikerült túlszárnyalni.

- Az európai energiaátmenet hipersebességre kapcsolt - mondta Sarah Brown, az EMBER európai vezetője. - A zöldenergia egyik rekordot dönti meg a esik után.

Dinamikusan nő a megújuló-kapacitás az EU-ban

Európában folyamatosan növekszik a megújuló-kapacitás. Portugália 2022-ben összesen 0,9 GW teljesítményű napelemet telepített, ezzel több mint 50 százalékkal megnövelve napenergia-kapacitását. De más uniós országok - például Spanyolország, Svédország vagy Belgium - is rekordot döntött a megújuló forrásból származó energiatermelés terén.