Piramis alakú szélturbinával válhat még hatékonyabbá az energiatermelés

piramis-alaku-szelturbina-a-tengeren

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A tengeren lebegő szélerőmű jelentheti a szélenergia hasznosításának jövőjét. Alapanyag-szükséglete kisebb, telepítése egyszerűbb, mint a hagyományos turbináé, és hamarosan élesben is megmutathatja, mit tud.

A szélturbina hagyományosan egy hatalmas oszlopból, és az azon forgó lapátkerekekből áll. A konstrukció szárazföldön jól működik, a tengeri telepítés azonban már problémásabb. A sekélyebb részeken a turbina a tengerfenékhez rögzíthető, a mélyebb vizeken azonban már lebegtetni kell a szerkezetet. Hogy a szerkezet egyenesben maradjon, nagy mennyiségű ballasztanyagra van szükség.

Piramis alakú szélturbina a tengeren

A francia Eolink azonban talált egy ennél olcsóbb és hatékonyabb megoldást a megújuló energiaforrás nyílttengeri hasznosítására: a piramis alakú szélerőművet, amelynek megépítését és tesztelését hamarosan megkezdhetik. Az 5 MW kapacitású, 1100 tonnás szerkezet alapja 52 méter széles, a rotor átmérője 143 méter lesz. A turbinához 30 százalékkal kevesebb acélt használnak fel, mint egy hagyományos szélkerékhez, az előzetes számítások szerint mégis 10 százalékkal több energiát fog termelni.

Könnyebb, mégis stabilabb szerkezet

A piramis alak egy nagyon stabil szerkezetet eredményez. A hatalmas lapátkerekek súlya nem egy pontra terhelődik, hanem egyenletesen oszlik el a négyzet alakú alapon, ezáltal a tartóoszlopok is könnyebbek és vékonyabbak lehetnek. A kisebb súly miatt pedig kevesebb ballasztanyagra van szükség, hogy függőlegesben lehessen tartani a szélerőművet. A turbina ráadásul mindig a szélirányba fordul, ezzel maximalizálva a hatékonyságot.

(Forrás: newatlas.com)