Mérnöki trükk: a sugárzást becsapva napenergiával termelnek áramot – éjjel

mernoki-trukk-a-sugarzast-becsapva-napenergiaval-termelnek-aramot–ejjel

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A szabványos PV-cellák napközben energiát termelnek a napsugárzásból, majd éjszaka tétlenül állnak. Ez azonban hamarosan megváltozhat a kaliforniai Stanford Egyetem mérnökeinek új fejlesztésével, különösen a hálózaton kívüli helyeken, ahol korlátozott az éjszakai energiaigény, tudatja a powerengineeringint.com portál híre.

A korábbi esztendők gyengébb hatásfokú próbálkozásai után a mérnökök mostani formabontó megközelítése, hogy a Földön fellépő sugárzásos hűtést egy termoelektromos generátor beépítésével csapják le, amely a PV-cella és a környezet közötti hőmérséklet-különbségből nyeri ki az energiát. 50mW/m2 éjszakai energiatermelést értek el tiszta éjszakai égbolt és 100mV nyitott áramköri feszültség mellett.

 

nap-ejjel-belso

 

Korábban is tettek erőfeszítéseket a PV-cellák éjszakai sugárzásos hűtéséből származó energia kinyerésére, de eddig az elért teljesítménysűrűség nagyon alacsony maradt. A stanfordi mérnökök az Applied Physics Letters folyóiratban megjelent jelentésükben közölték, hogy bár a teljesítmény még mindig alacsony, mégis nagyságrendekkel magasabb a korábbiaknál.

Ezen túlmenően napközben a termoelektromos generátor további teljesítményt nyújt a közvetlenül a napelemes cellákból előállított elektromos áramon felül. A stanfordi háztetőn tartott demonstráción a PV-cella maximális hőmérséklet-különbsége az éjszaka folyamán 3°C-kal a környezeti szint alatt volt.

„Rendszerünk folyamatos megújuló energiaforrásként használható nappal és éjszaka is hálózaton kívüli helyeken” – írják a mérnökök. Hozzáteszik, hogy az éjszakai energiatermelési sűrűség további javítása érhető el a napelemcella emissziós tényezőjének fotonikus tervezésével és a PV-termoelektromos generátor terület arányának optimalizálásával. Kedvező éghajlati viszonyok mellett 100mW/m2 feletti teljesítménysűrűség is elérhető – számítanak.

A termoelektromos generátorok hosszú élettartama miatt a javasolt beállításnak hosszú távon alacsonyabb karbantartási költsége lehet, mint akkumulátoros tárolásánál. Valójában a kialakítás csökkentheti a méretet, vagy szükségtelenné teszi az akkumulátor tárolását.

(Forrás: powerengineeringint.com)