A megújuló energiaforrások használatával ezermilliárdokat spórolhatunk

a-megujulo-energiaforrasokra-valo-atallassal-sok-penzt-sporolhatunk

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Ha a fosszilis tüzelőanyagok helyett a megújuló forrásokat hasznosítanánk 2050-ig legalább 12 000 milliárd eurót spórolhatnánk meg világszerte - derül ki az Oxfordi Egyetem tanulmányából. Egy ilyen rendszer ráadásul nemcsak olcsóbb lenne, de biztonságosabb energiaellátást jelentene.

A zöld technológiák alkalmazásával nemcsak a Földnek, hanem a “globális pénztárcánknak” is jót teszünk, ahogy erre egy oxfordi kutatók is rámutattak.

- A korábbi modellek alapján úgy tartották, hogy a kibocsátásmentes energiatermelésre való átállás költséges - magyarázta Dr. Rupert Way, a tanulmány vezető szerzője. - Ez elrettentette a vállalkozásokat az ilyen jellegű befektetésektől, a kormányokat pedig az energiaátmenetet segítő eljárásrendek kidolgozásától. A tiszta energia ára azonban meredeken esett az elmúlt évtizedben, sokkal gyorsabban, mint ahogy a modellek ezt jósolták.

Way hozzátette, minél szélesebb körben terjednek el a zöld technológiák, annál alacsonyabbak lesznek a költségek, vagyis minél gyorsabb lesz az átállás, annál több pénzt spórolhatunk.

Kockázatokat rejt a fosszilis energiahordozóktól való függőség

A kutatók a fosszilis tüzelőanyagok és a megújulók árának hosszú távú változásait vetették össze. Előbbiek esetén az adatok több mint egy évszázadra nyúlnak vissza, a napenergia esetén 45 évre, szélenergia esetén 37 évre, az akkumulátoros energiatárolás esetén pedig 25 évre.

A tanulmány megerősítette, amit a mostani energiaválság miatt már saját magunk is tapasztalhatunk: a drága fosszilis energiahordozóktól való függés komoly kockázatokat rejt magában, és ezeket csak az olcsó, tiszta energiákra való átállással kerülhetjük el.

- A megújuló forrásokból nyert energia költsége évtizedek óta csökken - mondta Prof. Doyne Farmer, a tanulmány egy másik szerzője. - Sok esetben már most olcsóbbak, mint a fosszilis tüzelőanyagok, és ez a trend a jövőben csak erősödni fog. Minél gyorsabb lesz az átállás, annál olcsóbbak lesznek a zöld technológiák. Amennyiben 2050-re teljes mértékben helyettesíteni tudnánk a fosszilis energiahordozókat, ezermilliárdokat spórolhatnánk meg.

A tisztább, olcsóbb, biztonságosabb jövő elérhető

És hogy ne minden a pénzről szóljon: az átállás az energiabiztonságot is erősítené, globálisan a mainál 55 százalékkal több energiát biztosítana.

- A világ jelenleg komoly inflációs, nemzetbiztonsági és klímaválsággal néz szembe, amit a drága, bizonytalan, környezetszennyező és ingadozó árú fosszilis energiahordozóktól való függés okoz - hangsúlyozta Farmer. - A tanulmányunk rámutatott, hogy a zöld energiára való átállással kapcsolatos intézkedések meghozatala nemcsak éghajlati, hanem gazdasági okok miatt is sürgető, hiszen rengeteget takaríthatunk meg vele. Ráadásul így valósíthatunk meg egy olcsóbb, tisztább és az energiaellátás szempontjából biztonságosabb jövőt.

 

(Forrás: innovationnewsnetwork.com)