Megkezdte tesztüzemét a nap- és szélenergiát egyaránt hasznosító tengeri erőmű

Nap- és szélenergiát hasznosító hibrid erőmű Kína partjainál

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Kínában megkezdték a világ első olyan hibrid erőművének tesztelését, amelynél az áramot a tengeri szélturbinával összekötött úszó napelemek termelik. Amennyiben a teszt sikeres, az erőművet tovább bővítik.

A kínai állam tulajdonában lévő áramszolgáltató, a State Power Investment Corporation (SPIC) megkezdte annak a hibrid erőműnek a tesztelését, amelynél egy tengeri szélturbinát úszó napelemekkel kötöttek össze, így egyaránt hasznosíthatják a két megújuló energiaforrást.

A SPIC az öt legnagyobb áramszolgáltató közé tartozik Kínában, és egyben a világ legnagyobb napenergia-termelő vállalata. Tesztprogramjukat Kelet-Kínában, Haiyang város partjainál végzik, amelynek során a norvégiai székhelyű Ocean Sun cég által szabadalmaztatott úszó napelemes technológiát alkalmazzák.

Két ilyen úszó napelemet telepítettek a tengerre, amelyeknek teljesítménye 0,5 MW. A napelemek a SPIC tulajdonában álló szélturbinához kapcsolódnak, amit pedig egy tengeralatti kábel kapcsol össze a villamoshálózattal.

A teszt sikerességétől függően a vállalat egy 20 megawatt kapacitású hibrid erőmű építését tervezi, amely akár már 2023-ban megkezdheti működését. A SPIC még júliusban kötött megállapodást az Ocean Sunnal az általuk kifejlesztett technológia felhasználására vonatkozóan. A norvég cég alapítója, Børge Bjørneklett akkor úgy nyilatkozott, mindkét fél tisztában van azzal, hogy a térségen átvonuló tájfunok veszélyt jelentenek, éppen ezért ennek tudatában fejlesztik tovább a technológiát.

A nap- és szélenergiát egyaránt hasznosító hibrid erőművek előnye, hogy egyenletesebbé teszik a termelést, hiszen a napenergia értelemszerűen napközben, míg a szélenergia termelése délután és az esti órákban éri el maximumát.

 

(Forrás: electrek.co)