Lakossági napenergia-tárolás: az új megoldás a zöld hidrogén

zold-hidrogen

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A napelemekkel kapcsolatos egyik régi aggályra – a napsütéskor megtermelt energia tárolhatóságára – ad hathatós választ a német Home Power Solutions akár 15 000 kWh kapacitású hidrogéntároló megoldása. A Picea rendszer a tetőtéri PV-rendszerekből származó felesleges villamos energiát zöld hidrogén formájában raktározza. És közben magának a hidrogénnek a színeit is megmagyarázzuk.

A Home Power Solutions (HPS), a lakossági hidrogéntároló rendszereket gyártó német cég új megoldással bővítette termékkínálatát kereskedelmi ingatlanok és társasházak számára. A új Förster-megoldás vezérlő- és energiagazdálkodási egysége a vállalat akár 10 hidrogénalapú tároló Picea rendszerét is összekapcsolhatja. Ily módon 15 000 kWh kumulatív elektromos tárolókapacitás érhető el.

A Picea a tetőtéri PV-rendszerekből származó felesleges villamos energiát zöld hidrogén formájában tárolja. A rendszer az elektrolizátoron és az üzemanyagcellán kívül egy 20 kWh-s akkumulátort is tartalmaz a rövid távú tároláshoz. Szükség esetén hulladékhőt is felhasznál. A gyártó szerint a rendszer nem tudja egész évben fedezni az áramellátást, de képes csökkenteni a fűtési költségeket. A kereskedelmi ingatlanokban és a többlakásos házakban a fogyasztók még télen is teljes mértékben ki tudják használni a napenergiát, köszönhetően a tesztelt, egész évben használható áramtároló rendszer rugalmas skálázásának.

Image removed.

Picea: Otthoni áramellátási megoldások. Fotó: Home Power Solutions

A tároló neve (Förster, németül erdész) és a Picea (a lucfenyő latin elnevezése) egyaránt arra utal, hogy a rendszer évente három tonna CO2-t takarít meg, vagyis akár 130 lucfenyőt is. Mivel a vezérlőegység akár 10 Piceát is képes kezelni egyszerre, így úgymond egy egész „erdőt” gondoz.

Az első Förster egység már üzemel is, a Josef Küpper Söhne GmbH Bonn melletti központjában. Az elektromos áramot a tetőn és az épület homlokzatán átívelő 98 kW-os napelemsor biztosítja.

„Független és tiszta energiaellátásra törekszünk ügyfeleink és magunk számára, mert megérett az idő a szén-dioxid-mentes társadalomba lépésre” – mondta Josef Küpper Söhne ügyvezető igazgató, Peter Küpper. 

De mi is az a zöld hidrogén – és milyen színekben készül még?

Zöld hidrogén alatt a karbonmentes (zöld) áramforrásból víz bontásával és elektrolízis segítségével előállított H2 molekulát értjük. Megkülönböztetünk még szürke és kék hidrogént – a folyamat mindkét esetben fosszilis energiahordozóból, metán (földgáz) vagy kőszén reakciójából indul.

Az ipari hidrogéntermelés nem új keletű. Már a múlt század elején ismerték a gyártás legtöbb ma is használt eljárását. A publikum is ismerte már a hidrogént, ha másból nem, hát a Zeppelin LZ 129 Hindenburg léghajójának 1937-es katasztrófájából, amit a hidrogéngáz látványos berobbanása okozott.

A globális hidrogéngazdaság napjainkban évi 100 milliárd dollár feletti értéket termel mintegy 120 millió tonna hidrogén (ebből 75-80 millió tonna nagy tisztaságú hidrogén) előállításával. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a hidrogén-előállítás a világ energiaszükségletének 4 százalékáért felelős. A megtermelt hidrogén 55 százaléka az ammóniaszintézishez szükséges, ami a műtrágyagyártás alaplépése, 25 százalékot a finomítói szektor használ el, míg 10 százalékából vegyipari alapanyagot, metanolt gyárt az emberiség.

A termelés 99 százaléka jelenleg szürke hidrogén, vagyis földgáz és kőszén felhasználásával és szén-dioxid kibocsátásával gyártott H2. Ennek az oka, hogy messze ez az eljárás a legolcsóbb: egy kilogramm előállítása a fosszilis alapanyag árától függően jelenleg 1-1,8 dollár. A zöld hidrogén ezzel szemben 2,5-6,8 dollárba kerül kilogrammonként. Szerencsére a helyzet javulhat: az olcsóbb megújuló energia, a nagyobb mérethatékonyság és jobb elektrolízis következtében akár 30 százalékkal is csökkenhet utóbbi költsége.

(Forrás: pv-magazine.com)