Hatalmas áttörést értek el a fúziós energiatermelés területén

fuzios-energia-attores

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Hatalmas áttörést értek el a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) kutatói a fúziós energia területén: most először sikerült több energiát termelni, mint amennyi a reakció beindításához szükséges volt.

A fúzió segítségével korlátlan mennyiségű, tiszta energia állítható elő, nem csoda, hogy világszerte foglalkoznak a témával. A reakció során két atommag egyesül egy nehezebb elemmé, közben pedig nagy mennyiségű energia szabadul fel - ez a folyamat játszódik le például a Nap belsejében is az óriási gravitációs nyomás és hőmérséklet hatására.

A Földön azonban a reakció beindításához rengeteg energia kell, és ez okozza a legnagyobb problémát. Évtizedek óta nem sikerült elérni, hogy a folyamat több energiát termeljen, mint amennyit igényel. Az LLNL kutatói azonban most átlépték ezt a bűvös határt, az eredményről az amerikai Energiaügyi Minisztérium számolt be közleményében.

A kísérlet során egy speciális lézerberendezéssel egy hidrogénnel töltött borsszem méretű kapszulában százmillió fokot és a légköri nyomás százmilliárdszorosát hozták létre. A hihetetlen erők hatására a kapszula felrobbant, beindult a hidrogénatomok fúziója. A folyamat 2,05 MJ energiabefektetést igényelt, viszont 3,15 MJ energiát termelt.

Dr. Kim Budil, az LLNL igazgatója hangsúlyozta, bár az eredmény valóban figyelemre méltó, a kereskedelmi hasznosításig még sok akadályt kell leküzdeni.

 

(Forrás: interestingengineering.com)