Világ körüli utazás egy napelemes pillangóval? Ön is csatlakozhat!

vilag-koruli-utazas-egy-napelemes-pillangoval

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A jó környezetvédőnek jó marketingesnek is kell lennie! Erre jött rá Louis Palmer svájci környezetvédelmi aktivista, aki igazán feltűnő és nagy médiafigyelmet keltő, izgalmas projektekkel próbálja felhívni a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára. Most éppen egy Teslával vontatott, pillangót formázó guruló napelemes házikóval indul 90 országot átívelő, csaknem négyéves világ körüli túrára. Amelyhez szakaszonként csatlakozókat vár, kettő és négy keréken is!

Louis Palmer, a Solar Butterfly (magyarul Napelemes Pillangó vagy Naplepke) projekt kezdeményezője évtizedek óta elkötelezett a fenntartható életmód mellett, amelynek középpontjában a megújuló energiák és a zéró emissziós elektromobilitás áll. 2007-ben és 2008-ban ő volt az első, aki napelemes autóval 18 hónap alatt megkerülte a világot – amiről dokumentumfilm is készült.

„A klímaváltozás elleni küzdelem megoldása már megvan, és ez a napenergia. Amikor az egész világ a globális felmelegedésről beszél, ideje megmutatni a megoldásokat. Világszerte emberek milliói vannak tisztában a fenyegetésekkel, megváltoztatják az életüket, ötletekkel állnak elő, és megmutatják, hogy még nem késő” – mondja az 50 éves svájci környezetvédelmi aktivista.

„Ha egy bizonyos projektre szeretnénk felhívni a figyelmet, szükségünk van a sajtóra. Ehhez eseményeket kell körülöttük létrehoznunk. Több mint 1000 projektet látogatunk meg és rendezvényeket szervezünk a helyi lakossággal, iskolákkal, politikai vezetőkkel és a sajtóval. Ha érdekessé akarjuk tenni, szükségünk van valamire, ami felkelti a figyelmet, valami egyedire. A legjobb egy feltűnő jármű lenne. Ezért úgy döntöttem, hogy építek egy hatalmas pillangót, amely egyben a fenntartható életmód példaképe. És természetesen a szárnyait nagyon hatékony napelemek borítják, így 100%-ban napenergiával tud közlekedni” – teszi hozzá Palmer.

A projekt nevét tehát szó szerint kell érteni: a napelemes jármű ezúttal valóban egy nagy pillangó, kihajtható napszárnyakkal (a napsugárzást és a tekintetet egyszerre kell vonzani), amelyben a legénység négy tagja élhet fenntarthatóan.

naplepke-belso

De mitől is olyan egyedi a Naplepke?
  • Egy igazi kis ház konyhával, WC-vel, zuhanyzóval, folyóvízzel, klímával és akár 6 ággyal
  • Többnyire olyan anyagból készül, amelyet az óceánból származó hulladék műanyag palackokból állítanak elő
  • Szemet gyönyörködtető kialakítás
  • Egy gombnyomásra pillangóvá változik
  • 120 négyzetméteres napelemeivel és 24%-os cellahatásfokával könnyedén akár napi 170 kWh napenergiát is előállíthat
  • A zöld energiával akár napi 300 km-t is megtehet; a felhasznált esővizet melegíti, fűtheti
  • Kifinomult, rugalmas berendezése lehetővé teszi, hogy a nappalit hálószobává, étkezővé, kiállítóteremmé vagy akár videóstúdióvá változtassa
  • Svájci egyetemek és mérnökök tervezték és építették

Az önmagában is feltűnő Tesla Cybertruck által vontatott, Longi napelemekkel felszerelt Naplepke május 23-án indul a nagy utazásra, egy hónap alatt bejárja Svájcot, majd európai turné következik. Közte hazánkat is átszeli, az egyelőre még nem véglegesített útvonalterv szerint Budapestet szeptember 9–11. között érintve.

Majd az összes kontinensen áthaladva és visszatérve a végső cél Párizs 2025 végén – éppen időben a klímaegyezmény tizedik évfordulójára. Svájcban a Solar Butterfly egyebek mellett egy napelemes traktorra, a legmodernebb e-biciklikre és egy elektromosságot tároló darura szeretné felhívni a figyelmet.

Csatlakozhat valaki a túrához?

Igen! Olyan embereket keresnek, akik szeretnének csatlakozni hozzájuk Svájc-szerte, Európa-szerte vagy a különböző kontinenseken. Ha valakinek legalább 4 hét ideje van a csatlakozásra, olvasson bővebben a projektről és jelentkezzen a solarbutterfly.org honlapon.