Új rekordot állított fel egy napenergiával hajtott autó

napelemes-auto-sebessegrekord

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Napenergiával hajtott autóval állítottak fel új rekordot ausztrál mérnökök: a kocsi egyetlen töltéssel tett meg 1000 kilométert kevesebb mint 12 óra alatt.

Az elektromos autók tervezésében élen járó ausztrál mérnökcsapat új rekordot ért el: a napenergiával hajtott Sunswift 7 a tesztpályán 1000 kilométert tett meg egy töltéssel, kevesebb mint 12 óra alatt. Nem volt könnyű menet, hiszen egy defektes kerékkel és akkumulátor problémával is meg kellett küzdeniük, ráadásul a sofőröket is le kellett váltani pár óránként. Mégis sikerült a rekord felállítása a 11 óra 53 perc 32 másodperces úttal, amelyet átlagosan 85 kilométer per órás sebességgel tettek meg.

napelemes autó sebességrekord

Sorra döntötték meg a rekordokat

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem (University of New South Wales, UNSW) mérnökei már 1996 óta terveznek napenergiával hajtott autókat, az utóbbi években pedig sorra állították fel a sebességrekordokat - tették ezt legújabb modelljükkel is.

A Sunswift 7 mindössze 500 kilogrammot nyom, ami egy Tesla súlyának nagyjából a negyede. Ahhoz, hogy ilyen könnyű legyen az autó, a mérnökök lemondtak a légkondiról, a blokkolásgátló fékrendszerről, a légzsákokról, az ablaktörlőkről és számos olyan kiegészítőről, ami a közúti forgalomban használható autók kötelező eleme. Mindezek helyett az aerodinamikai jellemzőkre összpontosítottak a gyorsaság és hatékonyság érdekében. Jó munkát végeztek: a Sunswift 7 légellenállási együtthatója 0.095, amíg egy Tesla Modell S-nél ez 0,208.

napelemes autó sebességrekord

Forgalomban aligha fogunk találkozunk vele

- Az autó a teszt során mindössze 3,8 kWh energiát fogyasztott 100 kilométeren - magyarázta Prof. Richard Hopkins, a csapat vezetője. - A mai elektromos autók fogyasztása átlagosan 20 kWh/100 km, a leghatékonyabbaknál 15 kWh/100 km. A Sunswift 7 azonban nem lesz a jövő autója, a gyártási költségei túl magasak, a kényelmi szintje alacsony. A megalkotásával azonban bebizonyítottuk, hogy még hatékonyabbá, még inkább környezetbaráttá tehetjük az autókat.

 

(Forrás: newatlas.com)