Szeptembertől vége az e-rollerezésnek Párizsban

elektromos-roller-Parizs-tiltas

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Betiltják Párizsban a bérelhető elektromos rollereket szeptember elsejétől. Vannak, akik egyetértenek a döntéssel, mások szerint a szabályok szigorítása is elég lett volna.

Az elektromos rollerek betiltásáról tartottak népszavazást a hétvégén Párizsban. Bár a részvétel igen alacsony volt - a szavazásra jogosultak mindössze 7,46 százaléka járult az urnákhoz -, a résztvevők túlnyomó többsége, 89 százaléka támogatta a javaslatot.

A Reuters beszámolója szerint a rollerek üzemeltetői reménykednek benne, hogy a városvezetés kompromisszumkésznek bizonyul majd, és nem kell teljes mértékben beszüntetni tevékenységüket. Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere azonban úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja a voksolás eredményét.

- Nem lesz több bérelhető e-roller Párizsban szeptember elsejétől - mondta a polgármester vasárnap késő este egy sajtótájékoztatón.

Az okostelefon-alkalmazásokon keresztül bérelhető járművek 2018-ban jelentek meg Párizsban, ahol jelenleg három szolgáltató működik. Velük 2020-ban a városvezetés szerződést kötött, amelyben többek között a rollerek végsebességét 20 km/órában korlátozták, valamint meghatározták, hogy mely területeken lehet lezárni a bérlést. Ezek a szerződések szeptemberig érvényesek.

A szolgáltatók egyébként javasolták a szabályozás szigorítását, így például 18 éves korhatárt és a rendszámokat, miután Franciaországban 2021-ben 24-en haltak meg e-rollert is érintő balesetben. Tavaly pedig csak Párizsban 459 rolleres balesetet regisztráltak, amelyek közül három végzetes kimenetelű volt.