Rekordot döntött a villanyautók eladása, és a népszerűségük egyre csak nő

egyre-tobb-elektromos-autot-adnak-el-vilagszerte

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Nagyot mentek az elektromos autók júniusban, világszerte csaknem egymillió új plug-in hibrid és tisztán elektromos autó talált gazdára. Úgy tűnik, a trend nem is fog megtörni, és a következő hónapok ismét szép számokat hozhatnak.

Sokan várták már az autópiacon az elektromos járművek áttörését, és ki gondolta volna, hogy éppen egy olyan időszakban történik ez meg, amikor a körülmények - a pandémia, az infláció vagy a nyersanyaghiány - nem tűnnek kedvezőnek? Az áttörés mégis megtörtént, ugyanis 2022 júniusában a konnektoros autók eladása rekordot ért el, világszerte 913 ezer plug-in hibrid és tisztán elektromos autó talált gazdára - a tavaly júniusi adatokhoz képest ez 54 százalékos emelkedés.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy Kínában ismét gőzerővel beindult az autógyártás, és az eladások visszanyerték korábbi növekedési ütemüket, szeptember lehet az első olyan hónap, amikor az elektromos járművek eladása átlépi az egymilliós álomhatárt.

Térjünk azonban vissza a júniusi adatokra, ugyanis azok is beszédesek. A plug-inek ebben a hónapban 16 százalékos részesedést képviseltek az autópiacon, a tisztán elektromos autók pedig 12 százalékot - június volt az első olyan hónap, amikor két számjegyű részesedést értek el.

A 20 legnépszerűbb konnektoros autó a 2022. júniusi eladások alapján

Házon belüli versengés az első helyért

A hónap bestsellereit nézve az első két helyezésért a Tesla különböző modelljei versenyeztek, az elsőséget végül a Tesla Model Y szerezte meg csaknem 98 ezer eladással. Ha tovább folytatja hódító útját, szeptemberben átlépheti a 100 ezres értékesítési számot, ami eddig még egy elektromos autónak sem sikerült.

A második helyen a Tesla Model 3 végzett, amelyből 53 ezer új darabot regisztráltak júniusban. A dobogóra a két Tesla mellé a Wuling Mini elektromos autó fért fel 46 ezres eladással.

Az európai autópiac zsugorodik, de az elektromos autók így is népszerűek 

Az európai autópiac most egy kis lejmenetben van, júniusban mintegy 15 százalékkal zsugorodott. Ennek ellenére az új autók között egyre nagyobb arányt képviselnek a konnektoros autók, egészen pontosan 21 százalékot, amelyből a tisztán elektromos autók részesedése 12 százalék. Kontinensünkön szintén a Tesla Model Y vezeti az eladásokat (nagyjából 16 ezer darabbal), ezt követi a Fiat 500e, amiből valamivel több mint 7000 talált új gazdára. A harmadik helyezett nem lesz túl meglepő: a Tesla Model 3 végzett a dobogó alsó fokán csaknem 6400 eladással.

(Forrás: cleantechnica.com)