Rejtett napelemek biztosítják 300 autó töltését Göteborgban

gotebort-szines-napelem

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Nem mindennapi parkolóház készült a svédországi Göteborgban! Egy olyan fenntartható épületet alakítottak ki, melyet szinte teljesen beburkoltak napelemekkel, ám azok mégsem váltak láthatóvá. A napelempanelek által megtermelt energia pedig akár 300 autó egyidejű töltését is biztosítani is tudja. Nézzünk is utána miként valósították mindezt meg!

„LÁTHATATLAN NAPELEMEK” ÉS 300 TÖLTŐÁLLOMÁS EGY FEDÉL ALATT

Mondhatni egyedi kísérlet zajlik Göteborgban, ahol egy olyan parkolóház készült, melynek színes szövetmintára hasonlító homlokzata látványában egy híres textilművész (Viola Grasten) munkásságára utal, ugyanakkor tudni kell, hogy ez a színes felület rengeteg napelemet takar. Ezek a panelek pedig az épületben parkoló 300 autó számára biztosítják a töltéshez szükséges energiát.

A projektet a komplex napelemes megoldásokról és homlokzati telepítésekről híres Soltech Energy végezte. A cég a Wallenstam vállalattól kapta a megbízást, hogy a szóban forgó parkolóházat alakítsák át oly módon, hogy azon egy 60 kW-os napelemes rendszer működjön, viszont a fekete napelemtáblák ne keltsenek unalmas, egyhangú képet az épületen. A ”láthatatlanságot” pedig úgy érték el, hogy egy maszkolást építettek a napelemek elé.  A parkolóház kapott egy olyan ráépítést, ami vonzó, színes megjelenést kölcsönöz az épületnek, ugyanakkor áttetsző felületet képez, ami így biztosítja a napelemek működéséhez is a kellő napsugárzást.

Image removed.

A MŰSZAKI MEGVALÓSÍTÁS

A beruházást némiképp bonyolították az ilyen jellegű épületekkel szembeni elvárások (pl.: átszellőzés), de a Soltech rendkívül jó megoldást talált az igények kielégítésére. Az épületre olyan 11 m magas, előregyártott, horganyzott acél szerkezetelemeket szereltek, melyek váltakozó dőlésszögű lapjaira 1096 db különböző színű, 40%-os fényáteresztéssel bíró üveglap került.

A cég szerint ezek a modulok felépítésükből és elrendezésükből adódóan lehetővé teszik az egyszerű és gyors telepítést. Ezzel a megoldással az épület pedig úgy fest, mintha egy szövetmintára hajazó 3D-s, geometrikus installációt kapott volna.

Az átszellőzést úgy oldották meg, hogy az üvegsorok közé légáteresztő sávokat terveztek, így a hagyományos meghajtású gépjárművek égéstermékei is könnyedén távozhatnak az épületből. Az átszellőzés még azért is fontos volt, mert az áramló levegő által biztosítottá vált a napelemek természetes hűtése is.

A 60 kW-os napelemes rendszer az épületben található elektromos töltőhálózatára termeli az energiát. A parkolóházban kiépített infrastruktúra jelenleg 300 elektromos jármű egyidejű töltését teszi lehetővé. Magát a beruházást pedig 1,5 hónap alatt végre is lehetett hajtani.