Ötmilliárdos e-autós beruházás Szigetszentmiklóson: a Baolong hosszú távra tervez

beruhazas-szigetszentmikloson

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az egyik legnagyobb kínai autóipari beszállítónak számító Baolong csoport szigetszentmiklósi beruházásával újabb lendületet kap a Magyarország és Kína közötti gazdasági együttműködés, amelyből hazánk rendkívül sokat profitál – hangzott el az esemény fővárosi sajtótájékoztatóján.

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a zöldmezős beruházást bejelentő budapesti sajtótájékoztatón (alábbi képünkön) elmondta, hogy a kínai vállalat ezzel Magyarországon hozza létre az elektromobilitási stratégiájának európai bázisát az elektromos és intelligens autóiparhoz kapcsolódó termékek gyártása terén. Az ötmilliárd forintos fejlesztést az állam 1,5 milliárd forinttal támogatja, aminek nyomán a meglévő 180 mellé 35 új munkahely jön létre – közölte.

Image removed.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar, amely forradalmi megújuláson megy keresztül globálisan. Szerinte ez most a világgazdaság legmeghatározóbb és legnagyobb hatású folyamata, s ezért amelyik ország sikeres tud lenni ezen a téren, az hosszú távú gazdasági növekedésre és versenyelőnyre tesz szert. Példaként említve, hogy hazánk az elektromos akkumulátorok ötödik legnagyobb exportőre, s az elektromos meghajtáshoz szükséges egyéb megoldások kifejlesztése is a gazdaság fontos szegmensét képezi.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az autóipar 160 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és a teljes feldolgozóipari kibocsátás csaknem 30 százalékáért felelős. A 90 százalékos exportaránnyal dolgozó ágazat termelési értéke tavaly meghaladta a 9400 milliárdot.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország sokat profitál a Kínával folytatott gazdasági és politikai együttműködéséből. A kétoldalú kereskedelmi forgalom például folyamatos rekordokat dönt, tavaly 11 százalékos növekedés után meghaladta a 11 milliárd dollárt. A kínai beruházások értéke pedig átlépte az ötmilliárd dollárt.

(Forrás: MTI/Hirado.hu. Címlapképünk illusztráció – Fotó: qz.com)