Környezetbarát módon bányászott lítiumból készülhetnek majd az akkumulátorok

kornyezetbarat-modon-banyaszott-litium-kerul-az-akkumulatorokba

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ötmillió elektromos autó akkumulátorához elegendő lítium bányászatát kezdi meg 2025-ben a Snow Lake Lithium Kanadában. A vállalat törekszik a fenntarthatóságra, így tevékenységüket úgy végzik, hogy az a lehető legkisebb hatással legyen a környezetre. 

Noha 55 ezer hektáros területének még csak mindössze egy százalékát tárta fel a kanadai Manitobában a Snow Lake Lithium, a bányászati vállalat úgy véli, hogy bőségesen el tudják majd látni az amerikai elektromos autógyártó cégeket a nyersanyaggal. Számításaik szerint a bányászatot 2025-ben kezdik meg, és annyi lítiumot fognak majd kifejteni, ami 10 éven keresztül évi 500 ezer elektromos autó akkumulátorához lesz elegendő.

Teljes mértékben villamosítják a bányászatot

Talán nem is az a legérdekesebb, hogy milyen gazdag lítiummezőt találtak, hanem az, hogy a bányászatát úgy fogják megvalósítani, hogy az a lehető legkisebb hatással legyen a környezetre. A Snow Lake Resources ugyanis egy olyan vállalat, ami az értékes, akkumulátorok gyártáshoz szükséges nyersanyagokat környezetkímélő módon próbálja beszerezni. Korábban már kötelezettséget vállaltak arra, hogy szén-dioxid-semleges és zero harm (ártalommentes) lítiumot biztosítanak az észak-amerikai autógyártóknak, amit úgy tudnak megvalósítani, hogy a tevékenységükhöz szükséges áramot vízerőművek termelik, a bányászathoz használt gépek pedig zéró kibocsátásúak - Manitobában éppen így fogják termelni a lítiumot.

Vasúttal szállítják majd a lítiumot az autóipari központokig

A Snow Lake Lithium sajtóközleményben osztotta meg a részleteket a teljes mértékben villamosított bányászattal kapcsolatban, és a jelenlegi elképzelések elég biztatók az észak-amerikai autógyártók számára.

A vállalat számítása szerint évente nagyjából 160 ezer tonna 6 százalékos lítium tartalmú spodumen (litium-aluminium-szilikát) előállítása várható, ami - ahogy már korábban is írtuk - évente 500 ezer akkumulátor gyártáshoz elegendő.

A terület azonban nemcsak a bőséges nyersanyag-készlet, hanem elhelyezkedése miatt is különösen értékes. A vasúti szállítás ugyanis könnyen megoldható a bányaterületről egészen az olyan nagy autóipari központokig, mint például Detroit, így a lítiumot nem kell több ezer kilométeren keresztül közúton vagy hajón utaztatni.

 

(Forrás: electrek.co)