Hónapokat is kibírhat töltés nélkül a napelemes elektromos autó

napelemek-toltik-fel-az-akkumulatort-akar-menet-kozben-is

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az elektromos autók és a napelemek találkozásából rossz dolog nem sülhet ki. Ezt bizonyítja a holland start-up Lightyear 0 elnevezésű modellje is, amely a napelemek által begyűjtött energiát tudja felhasználni az akkumulátor újratöltésére. Az autó, amelynek gyártása hamarosan megkezdődhet, gyakorlatilag minden részletében a hatékonyságot és a fenntarthatóságot szolgálja.

Gyártásra kész a holland start-up Lightyear 0 elnevezésű modellje, amely képes felhasználni a napenergiát az akkumulátor újratöltésére. A kocsi tetején, nagyjából 5 négyzetméternyi felületen találhatók a napelemek, ezek gyűjtik össze a napenergiát, amelynek segítségével az akkumulátor akár menet közben is újra tud töltődni.

A technológia lehetővé teszi, hogy az autó pusztán a napelemek által termelt energia segítségével naponta akár 70 kilométert is megtegyen - ha az időjárás is kegyes, és tiszta az égbolt. Ez a 70 kilométer viszont bőven elegendő a napi ingázáshoz, tehát ideális körülmények között - vagyis ha olyan helyen élünk, ahol sokat süt a nap - az autó akár hónapokig kibírja töltőállomáson való újratöltés nélkül.

Image removed.

Akkor sincs gond, ha nemcsak ingázásra, hanem hosszabb utazásra használnánk az autót, hiszen a modell WLTP-hatótávolsága nagyjából 620 kilométer egy töltéssel, amelyet egy 60 kWh-s akkumulátorral tud megtenni. Ebből látszik, hogy az autó energiafogyasztása igen alacsony, ami a kocsi formatervezésének és kis önsúlyának köszönhető.

A Lightyear 0 nemcsak a meghajtását tekintve, hanem gyakorlatilag minden más részletében is a fenntarthatóságot szolgálja. Az utastér kialakításához növényi alapú műbőrt, újrahasznosított műanyagot, valamint fenntartható erdőgazdálkodásból származó fát használnak fel a gyártók.

Image removed.

Már csak egy megválaszolatlan, ám annál fontosabb kérdés maradt - mennyibe is kerül ez a lenyűgöző modell? Nos, az biztos, hogy egyhamar nem ilyen autó fog állni egy átlagos magyar család garázsában, ugyanis a Lightyear 0 első darabjai 265 ezer dollárba (nagyjából 100 millió forintba) fognak kerülni. A gyártó azonban ígéretet tett arra, hogy 2025 környékén kijön egy kisebb modell is, amelynek már az ára is valamivel barátságosabb lesz, mostani árakon számolva mintegy 12 millió forint.

(Szöveg forrása: motorbiscuit.com, képek forrása: lightyear.one)