Egy elektromos autó, amelynek közeledését mindenki meg fogja hallani

elektromos-autoval-all-elo-az-izomsutiról-ismert-dodge-is

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A Dodge is beáll az elektromos autókat gyártó márkák sorába. A rajongóknak azonban szeretnék megkönnyíteni az átállást, így az elektromos változat is hozza majd a nagy és erőteljes motorral felszerelt izomautók adta életérzést.

A Dodge jelenleg leginkább a nagy és erőteljes, V8-as motorral felszerelt izomautóiról ismert. Ennek a korszaknak azonban hamarosan vége lehet, hiszen a Charger és a Challenger gyártását jövő évben megszüntetik, helyettük pedig jön az első tisztán elektromos meghajtású modelljük, a Dodge Charger Daytona SRT, amely várhatóan 2024-ben kerül piacra.

Az elektromos Dodge 2024-ben jelenthet meg a piacon

Az izomautók adta életérzés mégsem veszik el, a Dodge ugyanis hangos kipufogóval és sebességváltóval látta el a modellt. Igaz, egy elektromos autóba egyik sem kell, de ahogy mondták, ők a rajongók prioritásait tartották szem előtt. Szerintük pedig a vásárlók izgalomra vágynak, ami nemcsak a gyorsulást jelenti.

- Arra gondoltunk, hogy egy olyan kocsival állunk elő, amelynek a jövetelét nem lehetett látni - magyarázta Tim Kuniskis, a Dodge vezérigazgatója. - Az azonban biztos, hogy ennek az autónak a jövetelét meg lehet hallani.

És ezt szó szerint kell érteni: a halkan suhanó elektromos autókkal ellentétben a Charger Daytona SRT hangosan dübörög. Ezt a hangot ráadásul nem hangszórók adják ki, hanem egy csőrendszeren - gyakorlatilag egy kipufogórendszeren - keresztül kipréselt levegő áramlása kelti. A hangerő a sebességtől függően változhat, és elérheti akár a 126 decibelt is. Az alábbi linken bárki meghallgathatja, milyen is az elektromos Dodge dübörgő hangja.

A Dodge Charger Daytona SRT belső tere is ízlésesen kialakított

Ha a kipufogó nem lenne elég, sebességváltóval is ellátták a legújabb modellt. Noha erre egy elektromos autónál szintén nincs szükség, a Dodge mégis úgy gondolta, nem fosztják meg a vásárlókat a sebességváltás jellegzetes hangjától és érzésétől. Azt, hogy hány sebességes lesz a modell, nem árulták el. Arról sincs egyelőre információ, hogy hány lóerős lesz, de azt ígérik, gyorsabb lesz, mint a Dodge Challenger Hellcat.

 

(Szöveg forrása: Edition.cnn.com, képek forrása: Dodge)